Русия поиска защитниците на Мариупол да се предадат. Ситуацията там е нечовешка

Русия поиска украинските сили, които все още се борят за защита на обсадения град Мариупол, да сложат оръжия.

Ултиматумът идва докато Русия продължава безмилостната си и опустошителна атака срещу града, съобщи CNN.

Руската държавна медия РИА съобщи, че "без изключение" всички "украински въоръжени части и чуждестранни наемници" трябва да излязат от 6:00 до 13:00 часа. московско време "без никакви оръжия и боеприпаси", позовавайки се на руското министерство на отбраната.

В последното си съботно видео обръщение към народа на Украйна президентът Владимир Зеленски говори за ситуацията в обсадения пристанищен град Мариупол и обеща по-добро бъдеще след края на военните действия.

Зеленски каза, че "ситуацията в Мариупол остава възможно най-тежка. Просто нечовешка."

"Русия умишлено се опитва да унищожи всички, които са там в Мариупол", каза той.

Приблизително 100 000 души остават в Мариупол и близките околности, които до голяма степен са под руски контрол, като украинските войски са ограничени до няколко райони на съпротива.

"Има само два начина да повлияем на това", каза Зеленски. "Или нашите партньори ще дадат на Украйна всички необходими тежки въоръжения, самолети и без преувеличение незабавно... Или преговори, в които ролята на партньорите също трябва да бъде решаваща."

Зеленски каза, че правителството му се опитва всеки ден да сложи край на обсадата на Мариупол: "Военен или дипломатически – всичко, което може да спаси хората. Но намирането на това решение е изключително трудно".

"Въпреки че чухме много намерения от тези, които искаха да помогнат и които наистина са на позиции с международно влияние, нито едно от тях все още не е реализирано", допълни той.

Френският президент Еманюел Макрон предложи на 25 март масова евакуация по море, но планът не доведе до нищо.

Зеленски каза, че всеки ден или той, или началникът на въоръжените сили, или ръководителят на преговорния екип на Украйна са "в контакт с нашите защитници на Мариупол. Всеки ден".

Зеленски каза също, че правителството му е започнало да планира следвоенното бъдеще.

„Днес проведох среща, посветена на възстановяването на нашите градове“, каза той. "Разбира се, това е огромно количество работа. Но все пак по-малко от защитата на държавата във война."

Зеленски обеща да реши проблема с жилищата и да извърши "истинска модернизация на нашите градове".

Приоритет, каза той, ще бъде да се "осигурят жилища за всички, които са защитавали или защитават държавата, които са работили или работят в интерес на обществото и нямат собствено жилище. Не може повече така - човек посвещава целия си живот на военна служба, но се пенсионира, без да има собствен апартамент."

Зеленски каза също, че се планират мемориали, един от които "ще разкаже историята на разрушения мост в Киевска област, който свързваше Ирпин и Буча с Киев. Историята на хората, избягали от руските нашественици в Киев, използвайки този мост и този път". Мостът беше пътят за бягство за хиляди цивилни, избягали от руските бомбардировки през март.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини