Кулеба след срещата с Ганчовска: Сигурността за Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море

Случващото се в Украйна е изключително важно за нашия регион. Ние се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие и във вашата страна и да причинят щети. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който се срещна с българския външен министър Теодора Генчовска в рамките на своето работно посещение в България. 

По думите на Кулеба, който днес има рожден ден и изрази задоволство, че го посреща именно в България, са обсъдени редица въпроси от двустранните отношения до международните. Нито един от тях не бе споменат конкретно, но гостът даде България за пример колко важни са европейските аспирации на страната му. "Както показва държавата ви, мирът и просперитетът идват с членството в ЕС."

"Разбирам ролята на Русия в историята на България и може да разбирате ролята на Русия в нашата история. Русия в миналото направи някои неща, които все още предизвикват емоции у мен. Но днес Русия е различна: тя убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие, и искам да го разберете", каза Кулеба.

Той разказа как идвал с родителите си в България като малък и купувал дискове, опитвал хубава храна и макар да бил твърде малък за ракия, разбирал, че страната е специална.

"Искам да благодаря на България и българите за приемането на бежанци в страната ви", каза още външният министър на Украйна. Ние много добре осъзнаваме човешкия и трогателен подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужасите на войната и сега живеят в България. 

Той поздрави София заради постоянството в подкрепата за Киев в ЕС и международните институции: "София значи мъдрост и следователно най-доброто, което мога да си пожелая, е мъдрост във вземане на всички важни решения", каза Кулеба. "Надявам се, че ще дойде денят, когато ще се възстановят мирът и сигурността в Черноморския регион... и все повече украинци ще посещават страната като туристи, не като бежанци."

Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след срещата си със своя украински колега Дмитро Кулеба, който е на работно посещение в България. 

В момента е много важно за целия украински народ да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, както и цялата демократична общественост, подкрепят Украйна, каза още Генчовска. 

Тя подчерта, че вече над 90 хил. бежанци от Украйна са пристигнали у нас, бягайки от военния конфликт. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ко
    Комбат
    4 -3
    14:33, 19 апр 2022
    Румен Радев откакто го избраха за втори мандат и стана пълен толуп и мърда. Скри се като плъх преял със сланина и брашно.
    • Пи
      Питане
      2 -1
      22:07, 19 апр 2022
      А толупа от Банкя , ако стъпят на кантара заедно с Радев, кой ще излзе по големия толуп !
    • До
      Домкрат
      0 0
      01:59, 20 апр 2022
      Радев няма право на трети мандат, но пък Бойко се предполага ще е министър председател за четвърти път.
      Проблема е че служебните кабинети назначени от Радев и сега този кабинет окрадоха и съсипаха държавата, че който дойде да управлява едва ли нещо ще може да направи, а камоли да съвземе държавата.
      До сега не разбрахте ли че Радев е вреден плевел в държавата.
Последни новини