Честито Възкресение Христово!

    Православните християни посрещнаха най-светлия си празник - Възкресението на Сина Божий Исус Христос. Великден е денят, в който той възкръсва от мъртвите за вечен живот.

    Възкресение Христово въплъщава основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.

    Според евангелския разказ, за да помажат тялото му, на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отиват на гроба му. Но открили, че той е празен - Иисус бил възкръснал.

    По-късно Мария Магдалена се явява в Рим пред император Тиберий и обвинява Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подава на императора червено яйце с думите "Христос възкресе". Оттам тръгва съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца, а вярващите да се поздравяват на Великден с „Христос Възкресе!“, отговаряйки „Воистина  Възкресе!“.  

    А в Хасково беше възкресена традиция на повече от 80 години.

    Малко преди полунощ миряните, дошли да посрещнат Възкресението в църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ излязоха от храма, а по същото време напуснаха и катедралния храм на Хасковска духовна околия „Успение на Пресвета Богородица“, отишлите там. Носейки Благодатния огън литийните шествия се отправиха едно към друго от двете страни на реката и се срещнаха на моста над нея.

    Там отец Златко отслужена литургията.

    По-възрастните си спомниха, че за последно са присъствали на срещата между миряните от двете църкви, които са се поздравявали с Възкресението, като малки деца.

    Традицията повелява на Великден деца и възрастни да  "бият" червени яйца, като този, който е победител, ще бъде най-здрав и честит през годината. 

    Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Велислава, Възкресия, Анастас, Анастасия

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ив
      Иван
      17 0
      11:27, 24 апр 2022
      Честит Празник !
      • 77
        777
        11 0
        12:31, 24 апр 2022
        Христос Воскресе, за нов живот, живот вечен във висините! Слава на Отца и Сина и Светия дух, Амин!
    • 2
      Ha
      Hah
      4 -1
      14:37, 24 апр 2022
      Сигурно само българската църква не летя тази година до йерусалим ,за да вземе благодатния огън ! Срам ! Но с това про-американско правителство толкова !!!!!
    • 3
      Ва
      Вань
      2 0
      22:31, 24 апр 2022
      Фанасий е много вярващ ! Той е донесъл огъня и е пример за младите. Не пие и не ползва бяло .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини