Зеленски с брифинг в метрото: Ако имаме достатъчно оръжие, ще си върнем окупираните територии

Всичко, което ни вземат, ще си го върнем обратно. И няма да бъде въпрос на осем години, както от 2014 година, а веднага. Това е въпрос на оръжие. Ако имаме достатъчно много, веднага ще започнем да си връщаме окупираните територии, заяви на пресконференция в една от станциите на метрото в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски.

На перона на станцията имаше над 200 журналисти от цял свят. Зеленски отговаря на въпроси за преговорите с Руската федерация, за окупираните територии, за освобождаването на децата и цивилните от бункерите в Мариупол, за партньорите от Запад.

"Путин ще отговаря за престъпленията си"

"Не ме е страх да се срещна с президента на Руската федерация - ако става въпрос за (риск от) покушение. Нямам право да се страхувам, защото нашите хора показаха, че от нищо не ги е страх. Хората спираха руска бойна техника с голи ръце. Нормалният лидер няма право да се страхува, когато става въпрос за нашата държава и независимостта ни. Аз не искам да се срещам с президента на РФ, аз съм принуден. Ако планираме по дипломатически път да решим тези въпроси. Що се отнася до това искам ли аз Путин да се изправи пред трибунал: аз съм убеден, че те ще бъдат изправени. Всички, които са издавали тези позорни заповеди за унищожаване на хора, деца, на всички. Аз съм уверен, аз вярвам. Ние знаем как се движи международният процес, как се движи международният съд, как се случва това. Това продължава с години. Ние ще почакаме. Ние ще почакаме. А ако такива като мен не дочакат, нашите деца със сигурност ще се дочакат." - заяви Зеленски.

Украйна може да напусне преговорите с Русия

По-нататъшни руски престъпления в Мариупол и т.нар. референдум в Херсонска област ще поставят край на нашите мирни преговори с Русия, съобщи президентът.

Той предупреди, че Киев ще напусне преговорите с Москва, ако Русия унищожи украинците в Мариупол, както и ако проведе "псевдореферендуми" за създаването на "псевдорепублики" в окупираните зони.

Блинкен пристига в Киев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига в неделя в Киев, стана ясно по време на пресконференцията на Володимир Зеленски.

В състава на делегацията ще бъде и секретарят по отбраната Лойд Остин. Това ще бъде първото посещение на високопоставени американски представители в Киев от началото на войната.

От думите на Зеленски стана ясно още, че ще се обсъждат и по-нататъшните доставки на оръжие.

„Бихме искали да имаме тежко, мощно въоръжение.“ - каза той и добави, че се надява в близко време ситуацията със сигурността да позволи пътуване до Киев и на президента на САЩ Джо Байдън.

"Грешка е, че не ни взеха в НАТО"

Аз смятам, че това беше голяма грешка - да не вземат Украйна в НАТО. Макар че сега се вижда, че това само би укрепило Алианса и би било гаранция: че РФ няма да започне война. Това беше стратегическа грешка. Никой не смяташе, че ние ще издържим повече от три дни. Някои лидери дори на глас не искаха да въвеждат санкционна политика, говорейки: какъв е смисълът, ако след три дни те ще бъдат окупирани, припомни Зеленски.

За гражданите на Русия

Ако човек иска да узнае истината, ще намери начин да го направи. Не може да стои със скръстени ръце и да гледа руска телевизия, трябва да започне да мисли. Те живеят в медиен балон. Но не могат да кажат, че не са виновни - избрали са тези хора. Носят отговорност и трябва да са наясно с това, коментира президентът на Украйна.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Во
    Володя
    15 -10
    14:23, 24 апр 2022
    ще си върнеш *****-ски-я д-р-о-ги-р-а-н г-ъ-з, боклук!
  • 2
    Ти
    ти си боклука Володя
    13 -11
    14:46, 24 апр 2022
    Как може да одобряваш убийствата на толкова много хора и деца. Има изнасилени деца нещастен педофил такъв Володя. Изверги мръсни и гадни. Крадат перални и печки орките. Ти нормален ли си да ги защитаваш? или ти се плаща? Ама как спиш спокойно ако заради това вземаш пари?Володя ли си , не знам какъв си, но си личи че и ти си изрод
    • Во
      вОЛ
      12 -10
      19:49, 24 апр 2022
      умира фашистка измет, боклук, Бягат към Европа същите, които преди това искаха разрешения за работа в ЕС и големите им крадци. Руснаците си вземат руска земя! Колко фашистка измет ще измре няма никакво значение, Жалко само за руските воини!
    • Мо
      моляяяяя
      8 -9
      12:02, 25 апр 2022
      Руснаците са фашисти, трябва да им пуснат една ядрена бомба и да спрат да пречат на света.Долни свине, изнасилвачи и крадци.Да пукнат рашистите.
    • До
      До ти си боклука Володя
      7 -4
      13:48, 25 апр 2022
      Украинските военни копелета държат цивилното население и ги използват като щит , под
      угрозата да бъдат разстрелвани.
      Не можеш да погледнеш повече от носа си и слушаш само продажна агитация.
      Продажните копелета се изнасят малко по малко навън , а там остава измъчения украински народ който шепа хора за стотици милиони в своя изгода разрушиха икономиката и се докараха това дередже.
      Въпросите са сложни и не еднозначни , както ти се опитваш да расъждаваш .
    • Мо
      моляяяяяяяяя
      0 0
      00:15, 26 апр 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Рр
    рр
    8 -3
    18:21, 24 апр 2022
    ТИ пий си хаповете и не ползвай продажни бг медии
    • ??
      ??
      10 -12
      18:55, 24 апр 2022
      Как точно значи продажни бг медии? Правят фалшиви репортажи и карат хората да се правят на умряли ли? Ти не виждаш ли бе идиот колко бежанци има, от какво бягат? Продажно копеле си ти.Нямат работа рашистите в Украина.
  • 4
    Рр
    рр
    15 -6
    20:29, 24 апр 2022
    ха ха. нещо да кажеш за Донбас, Сърбия,Либия,Ирак, Сирия,Афганистан.Пълни е с бежанци. Смени хаповете
  • 5
    Ар
    АРСЕН ЛЮПЕН
    3 0
    21:23, 24 апр 2022
    Аз пък, ако имах свинско и телешко месо щях да си направя суджуци.
    • Ва
      Василева
      6 -3
      09:43, 25 апр 2022
      Руснаците ще ти изведат сузука защото са гладни и кръвожадни.
  • 6
    До
    До моляяяяяяяяяяяяя
    6 -4
    13:27, 25 апр 2022
    Моля те ***** долен моляяяяяяяяяяя , кажи кой до сега е пускал атомни бомби и къде изрод долен.
    Хирошима , Нагазаки стотици хиляди избити и още толкова поразени от химическите отрови .
    Сто години няма да им стигнат да си изчистят природата.
    Виетнам ,изтребване и напалм стотици хиляди .
    Камбоджа , Сърбия ,където и тука падаха бомби по наши къщи .
    И т . н , и т. н
    Кажи изроде долен !
    • Ей
      ей
      5 -5
      16:30, 25 апр 2022
      А Авганстан или долни Карабах или грузия, рашистите като убиваха и осакатяваха никой и нищо не направи!
      Тебе известно ли ти е че в Украйна още преди Чернобил има извършен ядрен взрив уж с научни цели . Колко му е на Путлер да натисни копчето за ядрения апокалипсис !
      https://blitz.bg/obshtestvo/971972-g-yadren-vzriv-razbiva-ukrainsko-selo_news278039.html
    • Ve
      Venom
      4 -4
      16:59, 25 апр 2022
      Ядрените експерименти върху природата и хората не се зачита било хуманно, а напалма в във Виетнам било отрова.
      Има ли кой да каже на този заблуден другар, че където е стъпвал американски военени после тази държава става развита икономически. За пример след втората световна война с план маршал , Германия и Япония стават втора и трета икономики в света . След тях южна корея и по късно Виетнам. Да виетнам сега е малък дракон и произвежда от електроника до електромобили. И украйна ще ще бъде също голяма макроикономика а руснаците ще са пак зад желязна завеса.
      На много нашенци мисленето е пилешко и пуешко и затова няма да се оправим скоро икономически и политически.
  • 7
    Па
    Палячо
    4 0
    08:46, 26 апр 2022
    Палячо в роля на смешник.
  • 8
    Мо
    МОНЕВ ДО VENOM
    1 -1
    09:23, 27 апр 2022
    Така,сега чакаме бурно технологично развитие на Ирак,Сирия,Либия,Авганистан а защо не и на България нали и тук имаме американски войници!
Последни новини