Анкета: 72% от дитровградчани смятат, че основният замърсител със SO₂ в града е ТЕЦ "Марица 3"

Седмица преди принудителното спиране на ТЕЦ "Марица 3" от РИОСВ, информационният  портал Dimitrovgrad.BGvesti.NET пусна онлайн анкета с въпроса:

Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

Изследването не претендира за представителност, но може да бъде ориентир за нагласите на обществото.

72% от далите отговор в анкетата са заявили, че смятат топлоелектрическата централа за основен замърсител, и че след нейното спиране, ще спре и редовното замърсяване със серен диоксид в Димитровград. Отделно във фейсбук под пост за самата анкета 60 души категорично са заявили, че замърсяването ще спре, срещу под 10 души които са отговорили с категорично НЕ.

Хората, отговорили в анкетата, че НЕ смятат ТЕЦ-а за замърсител със серен диоксид са 9%, а 16,4% от гласувалите не вярват, че в Димитровград има замърсяване със SO₂ и смятат, че въздуха е чист. Останалите 2,6% от гласувалите не могат да преценят дали замърсяването със SO₂ идва от въглищната централа.

Припомняме, че централата бе принудително спряна на Велики четвъртък - 21 април 2022 г. от РИОСВ - Хасково, заедно със съдействието на Областния управител Катя Панева и служители на полицията за неизпълнение на множеството предписания от еко-инспекцията. От 21 април до днес, 26-ти, средните нива на концентрация на SO₂ отчитани от стационарната измервателна станция за контрол на качеството на въздуха, са около 10µg/m3 (средночасово), като концентрацията на вредния газ е в пъти по-ниска от максимално допустимото средночасово ниво от 350µg/m3 за час, над което вече се смята за замърсяване. Тази максимална граница от 350µg/m3 бе превишавана вече 8 пъти от началото на тази година, при максимално допустими 24 пъти за календарна година, а от края на май месец миналата година (от когато заработи ТЕЦ-а) бяха регистрирани 30 превишения на средночасовите норми.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    9п
    9п
    3 -2
    17:17, 26 апр 2022
    Да затварят и торовия завод!
  • 2
    Вс
    все тая
    2 -3
    20:18, 26 апр 2022
    това какво смятат хората няма никокво значение, има си факти, пред които "И Боговете мълчат"
    • Ти
      Тити
      5 0
      20:25, 26 апр 2022
      Какви са тези факти, които са по силни от нуждите и мнението на народа, за демократична държава говоря, а не за Русия.
    • Вс
      все тая
      2 0
      21:56, 27 апр 2022
      фактите са такива, че ако има замърсяване се доказва, чрез измервателни уреди - в случая това е доказано и вообще няма нужда от такива анкети - какво мислели хората - искам да ти кажа, че черно на бяло като има нещо доказано не ме интересува мнението на мнозинството, нищо, че в случая може да съвпада с истината - толкова за твоята демокрация...
Последни новини