Разширяване на мистериозната MET група в България и на Балканите

В българския енергиен сектор, който е доминиран от големи държавни компании, навлизането на частни играчи, особено чуждестранни, които нямат връзка с властите, е изключително рядко. Ето защо всеки такъв опит привлича вниманието и един от тях продължава.

Когато през 2017 г. швейцарският холдинг MET, официално подкрепен от унгарци, а в миналото и от руснаци, регистрира българската компания „MET Energy Trading - България“, никой в ​​бранша не обърна особено внимание на компанията, която остана напълно непозната за широката общественост. . Две години по-късно MET е един от най-големите търговци на електроенергия и газ в страната, увеличавайки оборота си до впечатляващите 92 милиона лева, обявявайки още по-голямо разрастване. По същото време, Българското дъщерно дружество на швейцарския холдинг стана единствената компания, освен руската "Газпром експорт", която успя да доставя газ по протежение на "Турски поток" през България. В момента друго дъщерно дружество, MET Renewables Holding, е в процес на закупуване на петия по големина вятърен парк в страната.

Поради новите две линии, ролята на MET в България може да се очаква да стане наистина сериозна през 2021 г. - чрез своите дъщерни дружества компанията ще произвежда и търгува с електричество и ще може да доставя и транспортира природен газ в насипно състояние до крайните потребители.

Първата стъпка към инвестирането

Първата инвестиция на MET в България ще бъде активирането на петия по големина вятърен парк - този на "Enel Green Power Bulgaria", близо до Каварна с мощност 42 мегавата. Споразумението беше обявено през октомври тази година, а на 17 ноември беше подадено подходящо уведомление до Комисията за защита на конкуренцията. Очаква се регулаторният орган да се произнесе до края на годината или най-късно през първата седмица на 2021 г. и засега изглежда няма сериозна причина искането да бъде отхвърлено.

- MET Group вече присъства на пазара с други търговски дейности, така че внимателно проследихме местните възможности за сливания и придобивания и с тази транзакция намерихме правилната точка за влизане. България има силно развита индустрия за възобновяеми енергийни източници с благоприятни метеорологични условия, казаха от компанията пред българското списание Capital, добавяйки, че те се стремят да създадат диверсифицирано портфолио от няколкостотин мегавата възобновяема енергия в Централна и Източна Европа, включително слънчева проекти, както и вятърни проекти.

Компанията не разкрива стойността на този договор. Пазарна оценка е трудно да се направи, тъй като през последните години в България няма продажба на вятърна електроцентрала. Освен това бизнесът не е стандартен - въпреки преференциалните разходи за доставка на енергия, бизнесът има ограничен живот - 25-30 години, след което турбините стават неефективни. Конкретният вятърен парк на "Енел Грийн Пауър България" е пуснат в експлоатация през 2010 г. и има 25-годишен договор за доставка на произведена енергия на преференциални цени с Националната електрическа компания (НЕК). Миналата година общата печалба на 14-те дъщерни дружества на Enel, които работят отделно с турбините (всяка с три мегавата мощност), е малко над 5,5 милиона лева.

Енел вятърни мелници

В момента от договора за преференциални поръчки остават още 15 години и максимум още пет години „допълнителен живот“ на турбините, но с намалена производителност и възможност за продажба на открития пазар. Ако се направи сравнение с подобни продажби в региона и се вземе предвид оставащият живот на вятърните паркове, може да се приеме, че пазарната оценка на продажбите на ТДПИ е около 35-40 милиона евро. Самото плащане обаче ще бъде значително по-ниско, тъй като дъщерните дружества на Enel дължат над 48 милиона лева, до голяма степен благодарение на инвестиционен заем, отпуснат от компанията майка преди 10 години за изграждане на вятърните мелници.

Това не е първата инвестиция в ВЕИ възобновяеми енергийни ресурси в региона. Миналата година, отново чрез MET Renewables, холдингът започна работа по проект за изграждане на вятърни електроцентрали Plandiste, в Сърбия, с мощност 102mW. В случая е интересно, че партньор в това начинание е сръбската енергийна компания NIS, която е собственост на руския Газпром. MET Renewables и NIS създадоха съвместно предприятие, след като MET чрез трети страни придоби 50% дял от проекта за вятърни паркове в Сърбия.

- MET вижда растежа на производството на възобновяема енергия в Централна и Източна Европа като ключова част от бъдещата си бизнес стратегия, като същевременно подкрепя енергийния преход от въглища в Европа, се казва в изявление на компанията преди година. Сега базираната в Швейцария група заяви пред Capital, че активно проучва възможностите за по-нататъшно развитие в България.

Сянката на газовия гигант

Въпреки че засега сделката за ТЕО за възобновяема енергия в България е много по-видима, холдинговите дейности в газовия енергиен сектор са далеч по-значими. Това не е изненадващо предвид факта, че през последните години MET Holding се превърна в един от най-големите играчи на газовия пазар в Централна и Източна Европа с приходи от почти 12 милиарда евро.

Местният клон на MET Holding AG, "MET Energy Trading Bulgaria", е регистриран през 2017 г., но реалната активност започва през 2018 г., когато са отчетени приходи от малко над 18 млн. лв., главно от продажби на други холдингови компании в Румъния и Австрия. През 2019 г. обаче компанията има истински бум в развитието на бизнеса, като приходите достигат почти 92 милиона лева (ръст от над 500%), което позиционира компанията сред 30-те най-големи в енергийния сектор.

От компанията обясняват пред "Капитал", че осъществяват дейността си главно чрез финансиране от групата, както и от собствени финансови ресурси. „Стратегията на MET Energy Trading Bulgaria EAD е да продава на крайни потребители и търговци, както и на участва активно на съседните на България пазари за природен газ и електричество чрез прилагане на арбитражни споразумения ", се казва в писмения отговор на компанията.

По-конкретно транзакциите с природен газ на MET Energy Trading България възлизат на 62 милиона лева (или 68% от приходите), а останалите 30 милиона лева са продукт на търговията с електроенергия - купуван от български производители и продаван на едро, вероятно за износ. Интересното е, че една трета от продадения природен газ е предназначен за крайни потребители, което означава, че "MET Energy Trading Bulgaria" е не само търговец на едро, но вече се конкурира на българския пазар с компании като "Булгаргаз"., "Overgas" и др. И вероятно на пазара на дребно в Гърция.

10% от газа, използван в Европа през 2019 г., принадлежи на MET Group

Във финансовите отчети няма подробен отчет, но може да се види, че 52% от общите приходи на компанията, или 47,8 млн. Лв., Са от продажби на местни клиенти, докато останалото е на чужденци, включително MET Group (18 %, или 16,7 млн. лв.).

- В момента MET Energy Trading България е активна на съседните пазари на природен газ в Гърция и Румъния, тъй като „Булгартрансгаз“ е сключил споразумения за взаимно свързване само с операторите на газови системи от тези две страни. Очакваме такива споразумения да бъдат сключени с операторите на газови системи от Турция, Сърбия и Македония. "MET Holding AG" има дъщерни дружества в Турция и Сърбия, което ще ни позволи да разширим дейността си на тези пазари, добави компанията.

България на фокус

Изпълнителният директор на MET Energy Trading България Камен Ивчев определя пазара на природен газ в страната като сложен, с един основен играч - "Булгаргаз", който продава газ на своите клиенти по договори с клауза "вземи или остави". и на цена, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране. „За търговците на природен газ е трудно да навлязат на този пазар. Но въпреки тези трудности, през 2019 г. „MET Energy Trading Bulgaria“ успя да сключи споразумения с крайните потребители. "Това са компании от различни области, като производство на стъкло и керамика, отоплителни компании, производители на строителни материали, химикали, фармацевтични продукти, газоразпределителни компании и други", каза Ивчер пред "Капитал" и посочва, че компанията купува природен газ в зависимост от пазарните условия от всички пазари, където холдингът е активен.

Камен Ивчев

- Първите дейности с електричество са факт от 2018 година. Понастоящем MET Energy Trading България е активна на всички платформи на Българската независима енергийна борса и търгува с други холдингови компании или партньори, граничещи с България, с всички съседни електроенергийни оператори. "От края на 2019 г. компанията започна първите доставки на електроенергия за промишлени потребители, търсейки синергия между доставките на газ и електричеството", каза Ивчев.

Той също така посочи, че в контекста на инвестицията на MET Holding AG във вятърния парк в България, MET Energy Trading България ще засили присъствието си на пазара на електроенергия., фокусирайки се върху развитието на холдинга и увеличаване на количествата, доставени на крайните клиенти. В същото време, твърди Ивчев, фокусът ще остане върху трансграничната търговия.

Връзката с Газпром

MET Energy Trading Bulgaria е единствената компания, освен руския "Газпром", която участва в процедурата на "Булгартрансгаз" за осигуряване на капацитет от "Турски поток", който е на територията на България. Това провокира коментари, че MET е близък до руската компания, но те са категорични, че подобни обвинения са неоснователни и не се основават на факти, а само на предположения. „Стратегията на групата включва постоянно присъствие на пазарите в региона и в тази връзка се интересуваме от капацитета, който предлага и връзка с пазарите, на които MET вече е активен“, обясниха от компанията, посочвайки, че Информацията за собствеността на MET е публично достъпна - 80% от собствеността принадлежи на лица, пряко ангажирани с управлението на компанията, а останалите 20% са собственост на сингапурската корпорация "Kepel".

Камен Ивцев обяснява, че този капацитет не е транзитен коридор, а отделен вход от Турция и изход към Сърбия, където MET вече има свои собствени компании, лицензирани да търгуват с газ, така че газът от всички източници може да достигне до Сърбия и от там, ако има пазарен интерес да продължи към Унгария и Австрия. "Важно е да се подчертае, че в дългосрочен план има около 1,5 милиарда кубически метра годишен свободен капацитет за Сърбия и се очаква този капацитет да се увеличи с изграждането на новия интерконектор България-Сърбия (IBS)."той добави.

Това не е всичко

MET Energy Trading Bulgaria е един от активните участници в Balkan Gas Hub и компанията дори се хвали, че е подписала първия онлайн договор на тази платформа. С развитието на свободната търговия ролята на MET на българския пазар вероятно ще се засили. Освен това kкомпанията оценява като напълно приемлив сценарий покупката, т.е. осигуряване на капацитет от интерконектора с Гърция (IGB), както и „всеки друг, който има търговска логика и иска да оптимизира портфолиото на компанията“.

Очакванията на Ивчев са за относително стабилна 2020 година. Според него в сравнение с миналата година MET Energy Trading България увеличава количествата природен газ, който продава, както на пазара на едро, така и на крайните потребители. Продадените количества електроенергия обаче ще бъдат подобни на количествата от 2019 г. поради намалената активност на ограничителните мерки срещу KOVID-19. „"Като цяло нашите очаквания са, че приходите от продажби ще бъдат подобни на тези от 2019 г., поради по-ниските цени на газа", каза директорът на компанията.

През следващите две години ще изтекат много дългосрочни договори за доставка на газ в региона, включително Газпром за България в края на 2022 г. В същото време ще започнат доставки от дългосрочни договори с други източници, като например XNUMX милиард кубически метра газ на Азербайджан годишно. които „Булгаргаз“ ще започне да получава от 1 януари 2021 година. Инфраструктурата също се променя - има възможности за обратимо използване на съществуващи трасета, изграждане на нови тръбопроводи, терминали за ВПГ и складови съоръжения. Всичко това се случва в сянката на новия енергиен регламент в ЕС, който се фокусира върху енергийната трансформация и нисковъглеродната икономика. "Това са фактори, които недвусмислено определят не само 2021 г., но и следващите няколко години, като години, изпълнени с динамика и предизвикателства за пазара на природен газ", каза Камен Ивчев и добави, че сега е трудно да се правят конкретни прогнози, но със сигурност че пазарът на газ, какъвто го познаваме от близкото минало, вече няма да е същият.

Историята на MET: близост с Газпром и Орбан

Официалната визитна картичка на MET Group гласи следното: Европейска енергийна компания със седалище в Цуг, Швейцария, която работи на пазарите на природен газ, електричество и нефт. MET участва в 26 национални газови пазари, 22 международни фондови борси и в 14 държави чрез дъщерни дружества. През 2019 г. консолидираните приходи от продажби, реализирани от целия холдинг, са 11,7 милиарда евро, а обемът на търгувания природен газ е 50 милиарда кубически метра. Според текущите данни за собствеността 80% от MET е собственост на нейните служители и 20% от сингапурската корпорация Kepel. Главен изпълнителен директор е унгарецът Бенямин Лакатош, който също е съсобственик.

Въпреки това, историята на създаването на MET Group е силно преплетена с енергийните интереси на Русия, което до известна степен може да обясни настоящото тясно сътрудничество между швейцарския холдинг и руския Газпром например в Сърбия.

MET е основана през 2007 г. от унгарската държавна газова корпорация MOL, за което Лакатос е работил по това време. През 2009 г. обаче MET се трансформира в акционерно дружество и офшорката Normeston Trading Limited се появи като партньор с 50% дял. Многобройни онлайн публикации и редица журналистически разследвания, включително документи от Offshore Leaks, показват, че зад офшора стоят руски лица или руски държавни компании.

Две години и половина по-късно, Normeston Trading Dooel продава дела си в RP Explorer Liquid Fund, друга офшорна компания също се смята, че преследва руските интереси. По-късно както MOL, така и RP Explorer Liquid Fund продадоха 10% от акциите си на изпълнителния директор Бенджамин Лакатос. По това време в медиите се появиха твърдения, че унгарският премиер Виктор Орбан лично стои зад разработването на MET, използвайки ръководители, за да прехвърли целия газов бизнес от държавния MOL към новата частна компания.

През 2013 г. MET Holding е създаден в Швейцария, който е XNUMX% собственост на унгарския MET, което всъщност се осъществява чрез размяната на акции и т.н. собствениците на придобитата фирма станаха собственици на купувача. С други думи - създаден е нов „чадър“ на компанията. Съобщение на унгарския уебсайт https://energiaklub.hu през декември 2016 г. показва, че малко след сформирането на швейцарския холдинг, RP Explorer Liquid Fund продава две трети от акциите си на други офшорни компании, собственост на унгарците Ищван Гаранци и Джорд Наги. "Въпреки че унгарците и руснаците са единствените собственици на уебсайта на компанията, поради относително голямата роля на офшорните компании, не можем да бъдем убедени, че няма други участници", заяви унгарският уебсайт и добави, че е трудно да се разберете защо свързаният с Русия акционер RP Explorer Liquid Fund продава по-голямата част от акциите си на унгарци. „Възможно обяснение е, че има тайни споразумения между унгарските и руските власти, тъй като по време на тези събития между лидерите на двете страни се водят преговори по няколко въпроса. Примери за това са закупуването на акции на MOL в "Южен поток". дългосрочна газова сделка и внедряване на атомна електроцентрала Pax II ", гласи статията, изготвена от Центъра за изследване на корупцията в Будапеща (CRCB) в рамките на проект„ Енергиен клуб ", озаглавен„ Съпротива срещу поглъщането на страната, чрез засилване на гражданските дискусии за унгарския енергиен сектор ".

През 2018 г. мениджърите и малките акционери на MET, обединени в „MET Capital Partners AG“, водени от Бенджамин Лакатос, закупиха акциите от други собственици като MOL и RP Explorer Liquid Fund. За тази цел те използват заеми от ING Bank. Сингапурската "Kepel Corporation" влиза в MET през 2020 г. с 20% дял от 53 милиона евро.

Източник: slobodenpecat.mk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини