Елизабет Мос: Сциентологията не е това, което си мислите

Елизабет Мос най-накрая проговори за вярата си и обясни, че всъщност тя не е това, което всички си мислят.

В интервю за New Yorker актрисата, която е последовател на сциентоложката църква, казва, че тази религия всъщност не е затворен кръг. „Това е много отворено място, което приветства всеки, който иска да научи повече за него. Мисля, че това е основното нещо, което хората не разбират“, споделя Мос пред списанието.

От години сциентологията е бомбардирана от обвинения в неправомерни действия, като много бивши членове на църквата твърдят, че са били отделени от семействата си и са били подложени на контрол на ума и други злоупотреби. Църквата нарича тези твърдения „фалшиви и неправилно характеризирани“.

39-годишната Мос, която е израснала в сциентоложката църква, разбира защо хората имат предразсъдъци за организацията. Според нея, медиите са отчасти виновни за определянето на общото мнение, както и мълчанието на членовете на църквата. Актрисата казва, че голяма част от хората прочитат статия и я приемат за чиста монета, когато понякога това не е така.

Елизабет добива огромна слава със сериала „Историята на прислужницата“. Сериалът разказва за общество, в което коефициентът на плодовитост се срива в резултат на полово предавани болести и замърсяване на околната среда. В този хаос идва на власт тоталитарното християнско теономично правителство, което забранява на жените да работят, да притежават имот, да четат или да разполагат с пари. То назначава „прислужници“ в домовете на управляващия елит, които да служат като жени за разплод.

Сериалът се превърна в истински хит, печелейки 15 награди „Еми“, включително и за най-добра актриса в лицето на Елизабет Мос. Част от зрителите обаче започнаха да правят паралели между сциентоложката църква и авторитарния режим в сериала. Попитана за тези сравнения, Елизабет отговори: „Насърчавам хората да разберат сами дали са правилни“.

Тя отбеляза, че не би участвала в проекта, ако не е в съответствие с вярванията ѝ. „Очевидно нещо като религиозна свобода и съпротива срещу теокрацията е много важно за мен“, категорична бе актрисата.

Въпреки критиките, Елизабет казва, че не чувства нужда да защитава връзките си с църквата, която твърди, че другите ѝ известни членове са Том Круз и Джон Траволта. След като е работила във филмовата индустрия през по-голямата част от живота си, актрисата знае, че хората ще правят свои предположения за нея, независимо дали ѝ харесва или не.

Ето защо, казва тя, обикновено не обсъжда вярата си. „Не искам хората да мислят само за това, когато ме гледат на екран. Искам те да виждат героя. Имам чувството, че когато актьорите разкриват твърде много от живота си, понякога зрителите започват да си мислят какъв човек са в реалността, а не се съсредоточават върху играта на екран“, допълва Мос.

Елизабет говори и за бившия сциентолог Лия Ремини, която спечели „Наградата на критиците“ през 2017 година за нейния антисциентологичен документален сериал Scientology and the Aftermath. Тогава беше съобщено, че Мос е напуснала залата по време на речта на Лия, но актрисата заяви, че просто е трябвало да отиде до тоалетната.

Според Ремини, тя е нямала възможност да се свързва с Елизабет, но последната отрича това. „Никога не се е опитвала да се свърже с мен. Никога не съм получавала молба да говоря с нея. Така че не би трябвало да говори такива неща. Не я познавам толкова добре, така че не сме приятели“, категорична е Мос.

Що се отнася до това какво ѝ е дала сциентологията, Елизабет признава, че църквата я е научила за важността на комуникацията. „Това е едно от основните неща, които научих и използвам всеки ден. Силата просто да можеш да изслушаш някого, да накараш някого да се почувства чут, да не омаловажаваш него и това, което мисли, дори ако смяташ, че е грешно“.

Майк Риндър – бивш лидер на сциентологията и участник в проекта на Ремини – казва пред New Yorker, че хората не трябва да се заблуждават от думите на Мос. Според него, много последователи на църквата ще кажат, че тя ги е научила да комуникират, защото твърдението е много трудно за оборване. „Това е страхотна реплика, защото е едно от онези неща, които не можете да оспорите“, категоричен е Риндър.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини