Речни игри: Делфини и анаконда

Природата около нас е безкрайно вдъхновяваща и завладяваща, а често и много странна. Такъв е случаят с боливийски речни делфини, заснети от изследователи да плуват заедно с анаконда Бени в устата.

Тези речни делфини са сравнително рядко срещани същества и е необичайно да останат с глава над водата за много дълго, камо ли да жонглират с хищна змия в челюстите си в същото време.

Въпреки че не е ясно какво точно се случва, делфините и китоподобните като цяло са добре известни със своите игри - активности, в които могат да участват други животни, доброволно или по друг начин.

Снимката е направена през август 2021 г., близо до река Тиямучи в Боливия. Изследователите видели група делфини да стоят над водата по-дълго от обикновено, но едва след като прегледали снимките, добили по-добра представа какво се случва.

"След като проверихме първите изображения, разбрахме, че [делфините] боравят със змия и въпреки че беше трудно да се прецени размера на тяхната група, те са поне шест", пишат изследователите за необичйното наблюдение.

"Стана ясно, че по-скоро си играят със змията, отколкото да се опитват да я изядат."

Делфините взаимодействат със змията по няколко различни начина, като понякога плуват заедно по синхронизирано, но остават в една и съща зона (действието се премества на около 70-80 метра надолу по течението, докато изследователите го наблюдават в продължение на 7 минути).

Такива взаимодействия между делфините са редки и е възможно делфините да са се учили взаимно за змията, казват изследователите, или може би са я изяждали, а не са си играли с нея. Друга възможност е играта да е всъщност сексуална.

"Впоследствие успяхме да наблюдаваме на снимките, че възрастните мъжки са сексуално възбудени, докато се занимават с играта с анаконда", пишат изследователите.

"На мястото имаше и млади индивиди и изглежда, че възрастните им показваха змията."

Анакондата Бени (Eunectes beniensis) обичайно може да достигне до 2 метра дължина и живее в същата част на света като боливийския речен делфин (Inia geoffrensis boliviensis), а именно участъкът от Амазонска тропическа гора в североизточна Боливия.

Речните делфини обикновено са трудни за наблюдение – реките са по-мътни и по-трудни за навигация от океаните, така че дори ако подробностите за случващото се не са ясни, това все пак е полезна представа за това как тези същества прекарват част от времето си, още повече като се има предвид, че тези делфини са застрашени от изчезване.

За съжаление, вероятно преживяването не е завършило добре за змията. Тя не се движи по време на взаимодействията и остава под водата за дълго време, което кара изследователите да мислят, че вероятно е била мъртва в края.

Изследването е публикувано в Ecology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини