Общините чакат компенсаторен механизъм по изпълнението на инфраструктурни проекти

Общините са в изчакване на решение по важна за тях тема, без което много от започнатите строителни проекти са стопирани или боксуват. Това е заради скока на цените на строителните материали и услугите в бранша.

Водят се преговори за евентуални компенсации от държавата към общините, които са договорили мащабни инфраструктурни проекти, като плувния комплекс в Хасково, например.

От Националното сдружение на общините в Република България са поставили въпроса пред Министерството на регионално развитие и благоустройството и пред Финансовото министерство още през февруари, коментира заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов.

„Настояваме и очакваме МРРБ да определи формулата и начина, по койтоизпълнителите на проекти, търгувани миналата година, да бъдат компенсирани по някакъв начин“. Това се налага, тъй като цените на строителните материали и услугите от времето, в което параметрите по обществените поръчки са залагани, бележат скок с около 40 %.

Освен това, общините нямат право по закон да направят компенсации към изпълнителите дори да разполагат с необходимия ресурс за това. Именно този факт води до важността на чаканото от общините решение.

„Това се очаква от общините, защото ние нямаме законов механизъм към този момент да компенсираме спечелилите тези поръчки изпълнители. Така че искрено се надяваме Министерството на финансите и Регионалното министерство да направят всичко възможно, за да бъде създаден този компенсационен механизъм-за европейските проекти и за такива, които се изпълняват със собствени средства от бюджетите на общините. В Димитровград имаме три проекта- два изпълняваме със собствени средства, третият за парк „Марица“ е с европейски средства, а в момента стоят на стендбай и така ще продължи докато няма решение на държавно ниво кака да бъдат компенсирани изпълнителите по тях.

Решенията рефлектират не само върху изпълнението на капиталовите програми на общините, но и върху качеството на живот на хората в общините“, казва още Иво Димов.

Междувременно като представител на УС на НСОРБ заедно с ръководството на Сдружението днес той участва в среща по друг от чакащите решение проблеми, които местната власт поставя пред държавата.

Общините готови да съдят държавата заради връщането на отчисленията за 2021 г. по Закона за управлението на отпадъците. Темата е поставена пред заместник-министър председателя и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

“Това са свежи пари за общините, които са толкова необходими в тези тежки финансови моменти“, коментира преди срещата Иво Димов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пе
    педаловрътко
    2 0
    07:31, 11 май 2022
    всички педаловрътковци пред магазин била да се съберем, да обсъдим велоалейте.
    • всички педаловрътковци да се изкъпят че миришат на мокра вълна.
  • 2
    Fb
    FB
    3 -2
    09:19, 11 май 2022
    За фирмите на хранилка на Община Хасково, много бързо, ще намерите компенсации, да се избият 40 процента инфлация, а за обикновения заплатаджия, пак голия ...

Още новини

Последни новини