ТЕЦ „Марица 3“ е произвела под 0,5% от електроенергията на България, "драматизирането заради затварянето идва в повече", споделя енергиен експерт

„Драматизирането заради затварянето на ТЕЦ „Марица 3“ идва в повече. Централата няма съществен принос към енергийния микс на държавата ни“, каза пред BTV тази сутрин Тодор Тодоров, енергиен експерт по екологичен преход. Организираният протест вчера в София бе под наслов "Не убивайте българската енергетика!", а искането на протестиращите бе за незабавното пускане на топлоцентралата, въпреки че не са отстранили проблемите, поради които тя бе принудително спряна на 21 април.

Прекалената драма идва от слогана и твърденията на протестиращите, че със спирането на ТЕЦ „Марица 3“ се убива българската енергетика и това, че демонстративно са връчвали свещи, за да манипулират обществото, че заради тяхното спиране през зимата България ще остане на тъмно. За значимостта на централата Министерството на енергетиката е издало становище, цитирано от РИОСВ пред съда, че балансовия показател на ТЕЦ "Марица 3" в общо произведената електроенергия за страната през 2021 година е 0. Местната топлоцентрала през изминалата година е произвела едва 0,48% от общото количество електроенергия на България. Но по думите на главния юристконсулт на ТЕЦ "Марица 3", Юлиян Семерджиев, цитиран в документа, спирането на важната за националната сигурност мощност е недомислен политически пиар и цели дестабилизиранe на българската енергетика.

Трябва да се вземе в предвид, че България е постоянен износител на електроенергия, което означава, че през почти през цялата година произвеждаме ток повече, от колкото са нуждите на страната.

Днес към 11:00 часа, националната електросистема консумира близо 3 800 MW, и изнасяме над 1 200 MW за 4 съседни държави, при условие че пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е в годишен ремонт. За тази година (от 01.01.2022 до 15.05.2022) България е произвела 20 636 904 MWh, а потреблението е било 3/4 - 15 714 840 MWh

„Енергийният преход трябваше да започне да се случва още преди 10 години. След като имаме ангажимент да го извършим, грижата на синдикатите трябва да бъде за запазване на доходите и увеличаването им. Не всички работни места могат да бъдат запазени, но тук е много важно да подчертая, че трябва да престане противопоставянето на здравето срещу доходите, тоест избираш или да имаш здраве или да работиш в замърсяваща среда. Не се обръща внимание, че 8500 души всяка година умират заради замърсен въздух“, каза Тодоров. Той споделя и че за справедливия енергиен преход съвсем скоро България ще получи 2 милиарда лева, точно за случаи в които хора ще загубят работните си места. „Надявам се да започне тази процедура. Иска се ясна визия и държавна политика, която е единна“, каза експертът.

Тодор Тодоров потвърди, че ремонтът на ТЕЦ „Марица 3“ е само имитация. „Това е същото, което наблюдавахме по-рано през годините, когато едно правителство на Бойко Борисов се опита да затвори „Брикел". Тогава отново имахме имитация, имитация на сероочистки“, каза Тодоров. Според експерта трябва да се насочи погледа към здравето на засегнатите от мръсният въздух хора и към справедливата компенсация на тези 250-300 души, които работят в ТЕЦ-а и да се върви в посока на затварянето на подобен тип производства, с оглед здравето и качеството на живот на хората, не защото "лошия" Брюксел ще ни накаже, а заради самите хора.

Според експерта изниква друг много важен проблем след спирането на централата и той е дали правителството ще остави сам министъра на екологията Борислав Сандов да се бори за здравето на хората в Димитровград и региона, или ще бъде подкрепен от кабинета. Тодоров коментира, че след като вече министър Сандов е заявил, че проблеми има и в района на Гълъбово, Раднево и Бургас, той изразява надежда, че и там ще започне процедура по спирането на ТЕЦ-овете , но за това трябва да има и ясна и категорична подкрепа от цялото правителство, с оглед създаването на компенсаторен механизъм за алтернативна заетост и преквалификация за служителите на тези ТЕЦ-ове.

Според експерта, екологичния преход в предприятията не е извършен, поради нежелание от страна на собствениците на мощностите. Според него е имало негласно споразумение между правителството на Борисов, синдикати и така наречените собственици на предприятия, които до голяма степен са назначени от бившата държавна сигурност бизнесмени, да не се прави нищо в тази сфера. Според Тодоров в енергетиката е имало обслужване на частни олигархични интереси, които са били обслужвани от държавата, като държавата поема разходите по замърсяването, а печалбите отиват в ръцете на собствениците на ТЕЦ-овете. Припомняме, че ТЕЦ "Марица 3" дълги години бе в "Студен резерв", тоест да поддържа инсталациите в готовност, ако енергийната система се нуждае от тях. За период от 2 години - между 2018-2020, ТЕЦ-ове, свързвани с Христо Ковачки, са получили от нашите данъци 57 050 767,44 лв. според в. СЕГА, за да стоят в готовност, но явно не са успели да заделят средства, за да модернизират или приведат очистващите си системи в състояние да работят ефективно.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини