1456 зрелостници се явяват на матурата по БЕЛ в Хасковско

    1456 зрелостници трябва да се явят на задължителния Държавен зрелостен изпит по Български език и литература в Хасковска област днес. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова.

    Тя уточни, че са били подадени 1530 заявления за допускане, но 74 дванайсетокласници не са допуснати.

    Учениците, отговарящи на изискванията, са разпределени в 149 зали в 25 училища в областта. Предвидени са 413 квестори. Исигурено е видеонаблюдение във всички зали.

    Тази година изпитът ще е в нов формат и зрелостниците са запознати с него. Включва въпроси с избираем и свободен отговор, както и два вида възможност за писане – есе или интерпретативно съчинение.

    Няма болни или карантинирани зрелостници. На входа и в тоалетните на училищата ще има дезинфектанти.

    Всички ученици трябваше да заемат местата си до 8:00 часа. Изпитът започва в 8:30 часа и трябва да приключи до 12:30 часа. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

    Вторият задължителен ДЗИ е по профилиращ учебен предмет и ще се проведе на 20 май, също от 8:30 часа.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини