Лидерът на ДНР заяви, че съдът ще реши съдбата на бойците от Азовстал

Лидерът на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" Денис Пушилин заяви, че съдът ще реши съдбата на украинските защитници на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, които са се предали, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Пушилин каза още, че най-висшите командири на украинските подразделения в комбината все още не са излезли.

Руското министерство на отбраната заяви по-рано днес, че от понеделник са се предали 959 украински военнослужещи, барикадирали се в стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, предаде Франс прес.

Според министерството 80 от сложилите оръжие са ранени, а 51 от пострадалите – настанени в болници в Новоазовск, контролиран от руските войски и проруските сили от Източна Украйна.

Ведомството не дава информация какво смята да прави Русия с тези пленници. Руските власти неведнъж са заявявали, че смятат най-малкото част от тях не за войници, а за неонацистки бойци.

Украинските власти изразяват надежда да ги разменят срещу руски военнопленници.

Украинските военни, отбраняващи се в подземните галерии на огромния комбинат, се превърнаха в международен символ на съпротивата срещу руското нахлуване. Стратегическото пристанище в Мариупол, където е разположен обектът, бе изцяло разрушено при сраженията, припомня Франс прес.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини