ЕК предлага нарушаването на санкциите на ЕС да бъде европейско престъпление

Европейската комисия ще предложи нарушаването на санкциите на ЕС да бъде европейско престъпление. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в Европейския парламент.

Дневният ред на днешната сесияа включва дебати относно борбата срещу безнаказаността за военни престъпления в Украйна и европейската солидарност и енергийната сигурност вследствие на нахлуването на Русия в Украйна, на фона на скорошните съкращения на доставките на газ за Полша и България. 

ЕК се подготвя да разшири списъка с действията, възприемани като престъпления в ЕС, каза Рейндерс. Той не посочи срок, в който ще бъде представено новото предложение.

По повод войната в Украйна еврокомисарят съобщи, че 11 страни от ЕС събират доказателства за извършените военни престъпления и престъпления срещу човечеството, като се очаква този брой да нарасне. Украинските власти водят 9000 разследвания срещу 600 заподозрени в извършването на подобни престъпления, каза Рейндерс като отбеляза, че е необходимо тези данни да бъдат централизирани.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини