Русия спира газовите доставки за Финландия

Руският концерн "Газпром" е уведомил Финландия, че ще спре транспорта на природен газ към страната от утре сутрин. Това съобщи днес финландският държавен търговец на едро "Газум" (Gazum), цитиран от Ройтерс. 

"Газум" е отказала да плаща на "Газпром експорт" в рубли, както Москва поиска. 

"Фактът, че газовите доставки по договора ни ще бъдат спрени, буди голямо съжаление", посочи главният изпълнителен директор на компанията Мика Вилянен. 

Ние обаче внимателно се подготвяхме за тази ситуация и подсигурихме да няма нарушения в мрежата за пренос на газ, ще можем да снабдяваме всичките си клиенти с газ през идните месеци, увери той. 

Планира се руските доставки да спрат в 04:00 часа по Гринуич утре. 

"Газум" посочи, че ще продължи да доставя газ за финландските потребители от други източници по тръбопровода "Балтикконектор", който свързва Финландия с Естония.  

Финландската газотранспортна компания "Газгрид Финланд" (Gasgrid Finland) съобщи днес, че е подписала споразумение за наем на плаващ терминал за втечнен природен газ "Игземплър" (Exemplar) от американската компания "Екселерейт енерджи"(Excelerate Energy), която е специализирана в транспортирането на подобен вид гориво, информира Франс прес.

"Газгрид Финланд" и "Екселерейт Енерджи" подписаха споразумение за лизинг на плаващ терминал за втечнен природен газ за срок от 10 години, се посочва в документа. Този проект ще позволи на Финландия и Естония да станат напълно независими от доставките на руски газ, добавиха от компанията.

Обемът на терминала при пълно натоварване е 151 000 кубически метра, което се равнява на 68 000 тона втечнен природен газ. Това количество е достатъчно, за да се покрият съвкупните потребности  от газ на двете страни.

Доставките на втечнен природен газ ще са два-три пъти в месеца. Терминалът, който ще влезе в експлоатация идната зима, ще бъде разположен на южното крайбрежие на Финландия. Общата стойност на проекта се оценява на 460 милиона евро, без да се отчитат разходите за самите доставки на втечнен природен газ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини