Пъстро шествие огласи Хасково на 24 -ти май

    Пъстро шествие огласи Хасково на 24 ти май. В него се включиха детските градини и училищата от цялата община. Предвождано от Мажоретния състав към „Младежкия център“, с ръководител Елена Попова и Духовия оркестър на Хасково, шествието мина по централните улици на града. Част от него бяха и учениците от ОУ“Христо Смирненски“, които по-рано днес се събраха в двора на школото и изписаха с телата си „24 май“, а към небето пуснаха балони в бяло, зелено и червено.
    Към празничното шествие на буквите и книжовността по пътя му от пл.“Свобода“ до площадка „Спартак“ се присъединиха много граждани и представители на местната власт.
    На площадка „Спартак“ празничната програма откри с химна „Върви, народе възродени!“ хор „Орфей“, с диригент Елена Цветкова.
    „По пътя на шествието днес видях много познати и непознати лица да следват иконите на светите братя Кирил и Методий. Това е важно- да сме заедно и да вървим в една посока, така, както са вървели първоучителите и техните последователи, за да я има българската писменост и култура“, каза в словото си кметът на Хасково Станислав Дечев. А към най-малките той се обърна с думите: „Всичко онова, което правим ние възрастните, е само за вас, защото вие сте най-важните-хората, които ще учите, ще се забавлявате и ще прославяте името си и  името на нашия град.  И не забравяйте: само българската азбука има своя рождена дата, защото е родена от любовта на всички българи!“.
     Директорът на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова също поздрави присъстващите за празника. „Поклон през вас, съвременни нашите просветители, които съхранявате и развивате нашата духовна идентичност!“, обърна се тя към преподавателите.
    По време на официалната церемония бяха раздадени и отличията на Община Хасково „Ученик на годината“ в пет категории.
    Ученик на годината в областта на спорта е тенисистът Адрияно Джонев. Тъй като той е на турнир и в този момент, наградата му получи от негово име майка му. Грамота и плакет на община Хасково за Ученик на годината в сферата на хуманитарната област е определена Александра Атанасова. Димитър Девинизов е Ученик на годината в природо-математическата област. За постижения в  професионалното образование бяха връчени две награди Ученик на годината. Те са за Фатме Мусин и росен Разцветников.
    Почетни грамоти за работата им в образователната система  от Министерството на образованието и науката получиха: Мария Кунчева и  Ваня Михова от Хасково, и Йовелина Бойчева – Тенева от Димитровград.
    С награда „Неофит Рилски“ от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ са преподавателите: Дарина Влайкова, Петя Карабакалова, Костадин Иванов, Снежана Ташева, Росица Висарионова, и директорката на 
    ДГ „Зорница“ Галя Милкова.
    С  принос в развитието на професионалното образование от РУО-Хасково бяха обявени и наградени: Тихомир Жеков от Хасково  и Илияна Локмова от Харманли.
    Наградата на РУО за изявени директори получиха: Директорите: Валентин Христов от  СУ „Любен Каравелов“-Димитровград, Александра Хорозова – от  СУ „Христо Ботев“- Ивайловград, Тонка Ченгелова, който е начело на ОУ „Св. Иван Рилски“ в Хасково и Гергана Бойчинова – директор на ДГ18 „Осми март“.
    От Регионалното управление на образованието са наградени и изявени ученици: Петко Билярски, Мартин Недев, Фатме Мусин, Снежана Ташева, Мила Милушева, Дуйгу Ахат, Даниел Маджаров, Росен Разцветников и Кирил Георгиев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини