Да прескочим прага на един век

Докато чакаме да бъдат открити еликсирът на живота или хапче за безсмъртие, ние, хората, трябва да се радваме на живота, който водим. Да се стараем да щадим здравето си и кой знае... може да доживеем и до 100 години. 

Звучи много, но всъщност в България не са рядкост хората, които прекрачват възрастта от един век. Оказва се, че по последни данни те са 421 души. Красимир Визев - н.с. I ст. в Клиничния център по ендокринология и геронтология (КЦЕГ), потвърди тези данни с уговорката, че цифрата може днес да е такава, а утре да се промени.

Оказва се, че няма закономерност при разпределението на дълголетниците в България. Достолепна възраст могат да достигнат хора, както от малките селца, така и от големите градове. 

"Стареенето като процес е генетично заложено. То започва още от раждането", категоричен е д-р Визев.

Според специалиста неминуемо здравословният начин на живот оказва влияние върху дълголетието. Важно е да се храним рационално (нито оскъдно, нито обилно), да имаме активен двигателен режим, да получаваме подкрепата на семейството си, на близки и приятели. 

"Най-големият бич на възрастните хора е самотата", сподели сътрудникът от ЦЕГ. Те много трудно преживяват загубата на някой близък, а ако променят начина си на живот (например отидат в старчески дом), последствията може да се окажат фатални, защото те изживяват шок. С времето хората стават все по-малко адаптивни. И въпреки че за вида хомо сапиенс максималната продължителност на живота по принцип е 110-120 години, изключителна рядкост е това да се случи в действителност. В световната литература са описани случаи на 130-годишни, а в България най-възрастният човек е жена на 117 години.

На въпроса жените или мъжете живеят по-дълго д-р Визев отговори, без да се замисли: "Жените. Считаме, че генетичната предиспозиция на женската XX хромозома е доминантна по отношение на по-голямата продължителност на живота. Т.е. макар жените да започват да боледуват по-отрано, те живеят по-дълго." Според него горната граница на живота вече се покачва, а в момента тя е 65-69 години при мъжете и 71-74 години при жените.

Независимо от пола обаче Красимир Визев отправи някои съвети към възрастните хора и техните близки

Първо, да бъдат умерени във всичко - в ядене, пиене, стрес, а дори и в секса. Второ, да се натоварват физически и дори и да са инвалидизирани - да се опитват да имат някаква двигателна активност. Практикуването на бивша професия като хоби оползотворява силите и времето на възрастните хора. Трето, семействата и близките на възрастните хора трябва да им отделят внимание, да ги подкрепят. 

Старите хора много трудно създават нови контакти, те живеят със старите приятели, радват се на семейството, а когато го загубят, техният свят се срива и "започват да си говорят само с иконите". 

България е на осмо място в света по застаряващо население и това не е национален, а световен проблем. Химията около нас, урбанизацията, качеството на живот са нещата, които ни променят. Затова нека бъдем по-умерени от консуматорска гледна точка, а по-щедри, когато даваме от себе си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини