Правителството прие плана за въвеждане на еврото, обяви Асен Василев

Днес правителството прие плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми, обясни Василев. Той припомни, че заложеният срок за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 г. 

Това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ, каза още Василев. Той подчерта, че обществените и експертни дискусии за присъединяването ни в еврозоната ще продължат. 

България де факто е приела еврото през Валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро, допълни още министърът на финансите.

Василев обясни, че за защита на потребителите е предвиден срок от три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това, в който цените на стоките и услугите ще се публикуват и в лева, и в евро. Целта на тази мярка е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените, посочи той. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ем
    Емииии!
    14 -3
    23:58, 27 май 2022
    Честито, поредно разграбване на България, тези управляващи май ще минат всички изредили се от 1989 г. насам управляващи, продажни б-оклуци. Чехия, Унгария, Полша, Румъния все още не са приели еврото. Да приемем че това са сравнително нови членове, но защо Швеция и Дания не са приели еврото? Англия пък направо напусна ЕС.
  • 2
    Ст
    Станчев
    2 -5
    19:52, 28 май 2022
    Браво!Крайно време беше!
    • Ей
      Ей Станчев
      0 0
      15:48, 29 май 2022
      Заплатата на българина няма да стане 1500 евра. Ще си остане на 400-500. А знаеш ли че ЕС иска дълга да стане общоевропейски. Едни взимали много. Други малко но всички плащат по равно независимо от доходите си. Мислете бре мърши. П.п. Не съм го казал това аз със мършите.

Още новини

Последни новини