МО: Не сме изпращали оръжия на Украйна, но НАТО ни укрепва

Не сме изпращали военна помощ на Украйна, тъй като категорично страната има ясна позиция на парламента, че оказваме хуманитарна помощ и ремонт на военна техника. Това каза Йордан Божилов, зам.-министър на отбраната, пред bTV. Има сериозен интерес от украинска страна да се ремонтира военна техника, с каквито способности българската страна разполага, уточни той. Отказа да даде детайли, но потвърди, че текат разговори.

"България разполага с един от най големите заводи за ремонт на бронетанкова техника и там се извършва в момента ремонт на български танкове, той може да работи за ремонт на военната техника на Украйна", поясни той. От Министерство на отбраната оръжия на Украйна не се предоставяни, съобщи Йордан Божилов.

На въпроса дали сме изпращали СУ-25 в Украйна, каквато информация има в чужди медии - зам.-министърът каза, че не става дума за страната ни.

"Нашият основен танк е Т-72, с лека модернизация, не разполагаме с други. Те, както и самолетите и системите за въздушна отбрана са морално остарели, не можем да ги поддържаме", поясни Божилов.

По въпроса за самолетите F-16 той каза, че чакаме първите, но се търсят различни варианти и за поддръжка на МИГ-29, тъй като за тях има подготвени пилоти и технически състав. Разглеждат се и варианти да има заместващ самолет, ако МИГ-29 спре да лети, да има самолет да се изпълнява airpolicing. Водят се преговори с Полша и Русия за ремонт на самолетите. Работи се и по направление бойната група на България да бъде усилена до 1500 военни, преговаря се с Италия да предостави персонал.

"Батальоните ще се разположат покрай страните-членки на Източния фланг, докато се случва войната в Украйна", каза още Йордан Божилов.

"В НАТО се разработват различни варианти как да се подпомогнат със самолети държавите на Източния фланг", заяви зам.-министърът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини