Испания готви забрана на проституцията

Испанският парламент подкрепи изработването на законодателство за премахване на проституцията, засилване контрола върху сводничеството и въвеждане на по-строги наказания за мъжете, които купуват сексуални услуги чрез тази противоречив метод, който разедини движението за правата на жените, предаде Ройтерс.

Предложението мина с 232 гласа за, 38 против и 69 въздържали се. Сега следва дълга процедура, по време на която депутатите могат да внасят поправки, които след това трябва да бъдат приети или отхвърлени.

Досега проституцията бе толерирана в Испания, като голяма част от публичните домове работят като хотели или други места за настаняване, въпреки че сексуалната експлоатация и сводничеството са незаконни.

Този ход е част от прогресивния стремеж на Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес да разшири правата на жените. Предвижда се законът да третира жените, предлагащи сексуални услуги, като жертви, които трябва да бъдат защитени, а не като извършители на престъпна дейност, както би станало при категорична забрана на проституцията.

Социалистите, които управляват с коалиционно правителство на малцинството с крайнолевия си партньор "Унидас подемос" ("Обединени ние можем"), искат да въведат по-високи присъди затвор за сводничество, като премахнат сегашното изискване полицията да докаже, че съществува експлоататорска връзка с лицето, предлагащо сексуални услуги.

Предложението предвижда и по-тежки наказания за всеки, който използва помещения, в които се практикува проституция, както и за мъжете, които купуват сексуални услуги. Ако жертвата е непълнолетна или класифицирана като уязвима, това ще се смята за утежняващо вината обстоятелство.

Предложението предизвика сериозни спорове в местното движение за правата на жените.

Някои организации, които работят с жертви на трафик и проституция, като "Медикос дел мундо", смятат, че това е стъпка в правилната посока, докато други като "Антигона", група от учени, които подкрепят легализирането на проституцията, казват, че този закон крие опасност за незаконните мигранти, защото така те може да минат в нелегалност и да станат още по-уязвими за трафик.

Наталия, бивша работничка предлагаща сексуални услуги, която сега работи в профсъюза за правата на проституцията "Отрас", критикува законодателството.

"Очевидно е, че в тази професия има проблеми и ние се нуждаем от помощ, за да получим права, но не по този начин – да ни превръщат в жертви".

Организацията "Трабе", която осигурява настаняването на жертви на трафик на хора и сексуална експлоатация, заяви, че новите закони трябва да осигурят социална защита за проституиращите, докато от "Медикос дел мундо" заявиха, че социалистите трябва да прецизират предложението си или рискуват организациите, които помагат на жените, да бъдат обвинени в улесняване на проституцията.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини