Пороите сътвориха природни чудеса

Освен щетите в някои точки на страната, валежите покрай преминалия вече средиземноморски циклон сътвориха истински природни зрелища, съобщи NOVA. Най-високият водопад у нас и на Балканите, където водата обикновено тече доста скромно, след пороите превърна скалите над Враца в сцена, достойна за филмов декор. Водите на "Врачанска Скакля" падат от 141 метра високо в полите на Врачанския Балкан и при пълноводие се виждат от областния град в подножието. Видеото, заснето от Мариана Генова, се превърна в едно от най-споделяните клипчета в социалните мрежи през последните дни.

След дъждовете в Западна България внезапно “оживя” и друг живописен водопад - “Котлите”, съвсем близо до село Разбоище край Годеч. Височината на този каменен великан е около 30 метра, разделени в няколко скока. След последните валежи “Котлите” се превърна в страховито бушуващо зрелище, показва видео, публикувано във фейсбук групата “Годеч”.

Във високите Лакатнишки скали в Искърското дефиле хората останаха изумени от рядък феномен. Валежите направиха така, че пещера “Темната дупка” започна да “бълва” вода и да залива целия склон под нея. Разположена в скалния венец над Гара Лакатник, “Темната дупка” е сред най-дълбоките пещери у нас. Във видео, заснето от Борис Кръстев и публикувано в социалните мрежи, виждаме зрелищната сцена, за която местните хора споделят, че се случва изключително рядко.

Сложна ситуация в Трявна

След поройните дъждове сложна остава ситуацията в Трявна. Наводнени са десетки къщи, мазета, автомобили и пътища на територията на общината. Има улици под вода, пропадна сцената в центъра на града, наводнен е районът на ЖП гарата.

По последна информация няма бедстващи хора.

„Щети са нанесени върху страшно много частни имоти и върху инфраструктурата”, обясни кметът Силвия Кръстева.

Работата на терен продължи през цялата нощ. Тази сутрин ще има общински оперативен щаб. Не се очаква обявяването на извънредно положение.

Проходът Петрохан

Тежка техника започна тази сутрин работа по уширение на пътя в проблемния участък, който наложи затварянето на прохода Петрохан след проливните дъждове през последните дни. Целта е да бъде отворено поне едно от платната и трафикът да бъде възстановен по-скоро. Първата стъпка вчера е свършена - водостокът е отпушен. До края на деня проходът се очаква да бъде отворен за автомобили.

Проходът на Републиката

Паднала скална маса в Прохода на Републиката, в района на разклона за с. Войнежа, затруднява преминаването на автомобили, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново.

До разчистването на скалните късове ще се наложи временно проходът да бъде затворен. Заради обилните валежи от дъжд днес паднали камъни и клони затрудняват движението и по пътя Велико Търново - Горна Оряховица през  Арбанаси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини