Стопирано е изпълнението на повечето проекти в Димитровград, ще се ремонтира ли парк Марица?

Кметът на Димитровград Иво Димов, който е и зам.председател на НСОРБ, сподели за проблем относно изпълнението на проекти, които са с приключени обществени поръчки,.Според Димов, поради галопиращата инфлация, разходите по изпълнението на проектите са скочили с около 30-40% и ако не бъдат актуализирани сумите, има реална опасност спечелилите фирми да се откажат да ги изпълняват. "Над 2 млд.лв. са проектите, изпълнявани от общините в страната, а липсата на ясна методология за актуализация на договорите по тях се превръща в сериозна спънка и много от фирмите ще се оттеглят от договорите", бяха думите на градионачалника.

"Проблемът, който се очертава пред общините, бе поставен на Общото събрание пред премиера Кирил Петков,, за приемането на законодателна основа, която да позволи да бъдат актуализирани цените при изпълнението на проекти. След като миналата седмица не бяха приети предложените промени в Закона за обществените поръчки, общините са изправени пред сериозна невъзможност как да продължат работа по текущите договори. Липсата на законова рамка и разписана методология за актуализация на цените възпрепятства фирмите, които са оферирали дадени цени преди година и половина, да ги изпълнят, заради галопиращата инфлация."

Кметът даде за пример и няколко проекта на територията на Димитровград, сред които тези за ОДТ "Апостол Карамитев" и Културен дом "Химик". "Дейностите по театъра са изпълнени на 80%, но при кино "Химик" остава да бъде извършена по-голямата част от ремонта, но повишените цените на материалите и услуги възпрепятстват фирмата да го продължи. Подобен е казуса с парк "Марица", където общината има спечелен проект, но забавянето на повече от година на съгласувателни процедури с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, прави неактуални заложените в началото на проекта цени, които за някои от материалите вече са двойни. Общината ще настоява да бъде удължен договора, за да се изчака решение на национално ниво. Другият вариант е да се прекрати договора и да се обяви нова процедура, но това предполага известен риск, при който могат да бъдат загубени европейските средства", сподели притесненията си кметът на общината.

Все още не се знае по какъв път ще се тръгне за ремонта на най-големия парк в Димитровград, при нуждата за актуализация на предварително договорената сума за ремонта му, след скачането на цените дейностите, които трябва да се изпълнят там. Към момента Община Димитровград ще търси вариант за удължаване на срока на проекта, който трябваше да бъде завършен преди края на тази година.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фе
    фен
    1 0
    18:36, 15 юни 2022
    Да възродим,,бригадирското,движение!!!Но къде,ще спят,развалиха бунгалата,в консервения комбинат.Хах.

Още новини

Последни новини