Радев: Ако продължава блокирането на работата на институциите и на парламента, изборите са неизбежен вариант

Ако продължава блокирането на работата на институциите и на парламента, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният вариант. Това заяви президентът Румен Радев пред медиите, след като взе участие в среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", на която тази година домакин е Латвия.

С оглед на оформящата се политическа криза, на въпрос има ли готовност за служебен кабинет, Радев каза, че досега е излъчил три служебни кабинета и те са се справили с предизвикателствата.

„Въпросът е парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите, и самият вот да бъдат насочени към решаването на интересите на хората“, каза още държавният глава, като допълни: "Преди да говорим за дебати, гласуване, за предсрочен вот в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенциите на сегашното правителство и сегашния парламент и те не могат да избягат от тях."

„Трябва да е ясно, че Национална рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена и от българският парламент в 44-ото Народно събрание с декларация“, припомни Радев. 

Според Радев органът, който трябва да изработи Национална рамкова позиция по темата с Република Северна Македония, е Министерски съвет, в резултат на експертизата на Външно министерство, а парламентът да го одобри.

„Предложенията по френското председателство са най-добрите до момента, те са най-справедливите. Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС. Това не е просто двустранен спор за история между България и Република Северна Македония“, каза президентът. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини