Техника от Париж се бори с ФПЧ в Димитровград

Изображение 1 от 2

    Един от най-големите бичове за качеството на въздуха в градска среда, са фините прахови частици (ФПЧ). Основни източници, като изключим индустрията, са твърдите горива и прахолякът от пътищата, разпръскван от трафика.

    По отношение твърдите горива, община Димитровград изпълнява проект, кой подменя на хиляди домакинства отоплителните уреди от такива на твърдо гориво с по-еколкогични решения, като климатици и отопление на синьо гориво. По отношение на втория основен замърсител, прахът от улиците, Димитровград вече разполага с по-модерна техника, която ще даде възможност улиците на града да се мият много по-често и по-ефикасно. Новата така наречена водоноска е закупена от почистващата Димитровград фирма Неотитан. Управителят на дружеството, Атанас Стефанов, заяви пред BGvesti, че техниката е закупена с изцяло екологични подбуди, тя е втора ръка и буквално преди 1-2 месеца е чистила улиците и булевардите във френската столица Париж.

    Досегашният метод за измиване на улиците бе бавнодвижеща се водоноска с 1 шофьор и 1-2 работници, приъскащи с маркучи и отмиващи мръсотията от уличните платна. Новата машина мие много по-качествено под високо налягане на водната струя, не се нуждае от допълнителен персонал и многократно по-бързо улиците. Машината е марка Рено и работи с едно от възможно най-еколочните горива - метан.

    Благодарение на тези преимущества Атанас Стефанов заяви, че улиците в града ще бъдат мити много по-често и това няма да коства допълнителни разходи на общината, а целта на управителят на Неотитан е да се достигне ежедневно миене на главните булеварди и поетапно преминаване през по-малките улици, което до голяма степен ще повлияе на разпространението на ФПЧ и ще направи въздуха в града по-чист.

    машината в Париж      

                                                                                              

    машината в Димитровград 

    По данните за тази година от АИС Раковски, в Димитровград до момента не е превишавана пределно допустимата средноденонощна норма за концетрация на ФПЧ < 10um [PM10]. При максимално допустима норма от 50 mg/m3, най-високата регистрирана стойност до днес стойност е на 21 април от 41 mg/m3. Качеството на въздуха спрямо насищането с ФПЧ се определя по долната таблица:

    От началото на годината среднодневната концентрация на ФПЧ над 20 mg/m3 е преминавана 5 пъти на:

    09.02 - 28 mg/m3

    09.03 - 30 mg/m3

    17.03 - 25 mg/m3

    21.04 - 41 mg/m3

    05.05 - 31 mg/m3

    Дали е съвпадение или е реален резултат, от както в Димитровград улиците се мият по-често и по-ефективно, качеството на въздуха относно ФПЧ е в графа "Добро".

    Фините прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо при децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообращението (например сърдечен инфаркт). Степента на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи, наред с токсичността на частиците като например олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения, и от големината на частиците: колкото по-малки са частиците, толкова по-дълбоко проникват те в белите дробове на човека. Такива частици могат да бъдат многократно по-вредни от обикновения цигарен дим или обикновен въглероден диоксид и други парникови газове.

    Финият прах с размер PM10 достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.
    Главни причинители на прах от дейността на хората:

        Стопанска дейност
        Транспорт:
            Дизелови двигатели
            Частици от износването на спирачки, катализатори, гуми, улично покритие
        Домашни нужди
            Отопление и готвене:нафта, дърва, въглища и други твърди горива
            Пушене (затворени помещения)
        Селско стопанство, включително и паленето на стърнища.
        Строителство

    Главните източници на естественото прахово натоварване са:

        Ерозия на почвата и минералите – главно от вятъра и водата. Пример за това е прах от Сахара, носен от въздушните течения.
        Микроорганизми например спори
        Растителен произход, например цветен прашец.
        Морска сол
        Вулкани
        Горски пожари
        Космически частици

    Офис оборудване: лазерните принтери и копирните машини са постоянен източник на наночастици. Изследване показва, че някои от тези машини отделят до 2 милиарда частици при отпечатването на една страница. Това налага офис оборудването да бъде поставяно в отделни помещения, които се проветряват.

    Основен проблем за решаване, освен вида на фините прахови частици, е кой е основният източник на замърсяване.
    Италиански учени от Националния институт за изследване на рака от Милано извършват през 2004 година сравнение на натоварването с фини прахови частици между лек автомобил с дизелов двигател с намалена емисия в режим на празен ход и пушенето на цигари.

    При експеримента учените използват един гараж с обем 60 m³, в който първоначално работи в продължение на половин час при затворени врати и прозорци (с няколко малки вентилационни отвора) лек автомобил Форд Мондео турбодизел с екодвигател на празен ход. При това се измерва нивото на фини прахови частици в момента на работа и след това. След измерването гаража е вентилиран основно в продължение на четири часа и експеримента е повторен с три цигари, които са изгорени в продължение на 30 минути. Количеството измерени фини прахови частици при експеримента с лека кола са в границите на 36 (PM10), 28 (PM2.5), и 14 (PM1) µg/m³, а при експеримента с цигарите – в границите на 343 (PM10), 319 (PM2.5), и 168 (PM1) µg/m³. Това изследване според заключението на учените доказва на първо място многократно по-голямото замърсяване в затворени помещения с фини прахови частици вследствие пушенето на цигари, както и продължителното задържане на тези частици в помещението след спирането на пушенето (часове след спиране на експеримента). Авторите показват, че при друг двигател, който не е с намалена емисия, стойностите са сравними с експеримента с цигарите

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    Последни новини