Превантивен ядрен удар – отмяна на апокалипсиса?

Новата военна доктрина на Русия ще предвижда възможност за нанасяне на превантивни ядрени удари – тази новина се превърна в една от основните сензации на последните дни, отбелязва в коментар Риа Новости. Какви промени са внесени в основния военен документ на Русия и доколко сериозни са те?

Трябва да се отбележи, че отказът от съветското задължение "да не се употребява ядрено оръжие първи", което изключваше превантивен удар, бе предприет още в края на 90-те години на миналия век, след югославския конфликт и последвалото след него учение на въоръжените сили на Русия "Запад-99". 

Цел на ученията бе отработване на действия в случай на конфликт с НАТО. В резултат на маневрите бе установено, че да се противопостави на евентуална агресия от страна на Запада Русия може само с използването на ядрено оръжие, което предизвика редица промени в схемите за употреба на подобно оръжие, особено тактическо. "Прагът на употреба" на това оръжие бе занижен, освен това именно тогава Русия фактически се отказа от съветското задължение да не употребява първа ядрено оръжие, припомня агенцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини