ПП и БСП не се явиха на консултациите при президента

Представители на  "Продължаваме промяната" не отидоха за консултациите за съставяне на нов кабинет в рамките на на сегашното Народно събрание, които бяха насрочени за 13:00 часа днес от президента.

В президентството е получено писмо от парламентарната група на "Продължаваме промяната", с което са информирали за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава малко след 13:00 часа.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на "Продължаваме промяната", посочват от прессекретариата на президента. 

Заради това, че в момента Комисията за бюджет и финанси разглежда актуализацията на бюджета за тази година на второ четене, както и поради това, че "Продължаваме промяната" (ПП) ще проведе довечера своя национален съвет, от групата са помолили да се отложат преговорите при президента. Това каза пред журналисти депутатът и председател на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"Когато се видим с президента, да можем да проведем едни наистина смислени консултации, които ще се проведат в края на седмицата, след като той се прибере от Мадрид", посочи той. Гюров добави, че по време на срещата той очаква да се видят с ясен мандат както от партията "Продължаваме промяната", така и с коалиционните партньори. Целта е да се проведат добри консултации. По думите му за ПП е много важно процесът при връчване и получаване на мандат да върви възможно най-бързо. Заради това още тази сутрин премиерът Кирил Петков е връчил в деловодството на НС оставката на правителството, за да може да се задвижат всички процедури. Дали ще бъде предложен Кирил Петков за премиер ще стане ясно по след края на консултациите и националния съвет на ПП, отговори още Андрей Гюров.

Радев занимава на срещата на върха на НАТО утре. Форумът ще продължи до 30 юни.

Малко по-късно стана ясно, че и представители на БСП няма да се явят на консултации при президента в понеделник. Представители на левицата трябваше да пристигнат на „Дондуков” 2 в 16.45 ч.

Два часа преди фиксирания час социалистите изпратиха до медиите официална позиция за причините да пропуснат консултациите.

"В момента тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки предложения. За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци", заявяват депутатите от БСП.

Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност. 

Втората среща на президента днес, насочена за 14:15 часа - с представителите на ГЕРБ-СДС, вече започна

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини