Вдигнаха флага на "Вежен" - петия български кораб тип "лейкър"

В китайската корабостроителница "Цзянсу ню яндзъ шипбилдинг" (Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co.) бе вдигнат флага на петия от поръчаната от Параходство БМФ АД нова серия от осем 32 150-тонни кораба за насипни товари, тип "лейкър", съобщиха от пресцентъра на копанията. 

Петият кораб (след "Ком", "Богдан", "Перелик" и "Верила") получи името "Вежен", с което стана вторият в историята на компанията с това име. Първи капитан на новия плавателен съд е капитан далечно плаване Иван Тодоров, а първи главен механик – инж. Орлин Стойков. Корабът е под наблюдението на класификационната организация DNV-GL.

До края на годината параходството ще получи още един кораб от тази серия, който ще носи името "Шипка". Последните два кораба от серията - "Мусала" и "Славянка", ще влязат в експлоатация през 2023 г., като по този начин най-голямата българска шипингова компания продължава да спазва и да развива десетилетната традиция нейните кораби за насипни товари да носят имената на наши планини и планински върхове, допълват от параходството.

От дружеството припомнят, че преди 55 години, на 30 март 1967 г., в японското пристанище Иношима е вдигнат флагът на новопостроения в заводите на "Хитачи" (Hitachi) моторен кораб "Вежен" с товароподемност 13 470 тона. Негов първи капитан е Георги Василев, а първи главен механик – инж. Павел Павлов. Плавателният съд е в състава на Параходство БМФ до 28 ноември 2008 г., когато е продаден на друг корабособственик. Продължава да плава под името "Тетевен 1" до 2009 г., след което е приспособен за кейово съоръжение в пристанище "Варна-запад". Той изпълнява тази функция в продължение на пет години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини