Започна приемът в 8-ми клас, в 7 училища в Хасково подават документи и на хартия

    Започна приемът на учениците в 8-ми клас в цялата страна.

    В първия етап подаването на документи става онлайн през персоналния профил на ученика и с индивидуалния му код за достъп в електронната платформа на МОН. Подаването на документи е възможно и със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7 клас, отново през профила на ученика в рамките на работния ден. А при невъзможност това да се случи, бъдещите осмокласници могат да подават документите си и на хартия. За това има определен списък на училищата, където възможността е отворена. За Хасково така наречените „гнезда“ са всички основни училища /може да ги видите в края на материала/

    Работно време на комисиите по приема е от 08.30 до 17.00 часа в дните 5-ти, 6-ти и 7-ми юли.

    В ОУ „Христо Смирненски“ в Хасково, което е сред определените за подаване на документи на хартиен носител, движението е сериозно дори и в следобедните часове. Една от причините за голямото текучество на деца и родители тук е, че школото се намира най-близкото до автогарата в Хасково и поема потока от желаещи да направят избора си как да продължат обучението в осми клас от селата и по-малките общини на областта.

    Друга от причините да бъде предпочетено подаване на документи на място е, че в този вариант може и да не се сканира и прилага медицинско свидетелство, необходимо да бъде подадено при кандидатстването онлайн за професионалните училища. То обаче е задължително при направения вече избор и при записването.

    Мариянна Фасулджиева е сред седмокласниците, които подадоха днес документите си на хартия в ОУ „Христо Смирненски“. При подреждането на желанията си на първите места тя е записала специалности от Финансово-стопанската гимназия. Иска да учи икономика, защото смята, че получаването на диплома за професия от средното образование би й отворило много врати и в бъдещето.

    Експертите съветват при подаването на документите да не се правят тънки сметки, а специалностите и училищата да се подреждат според реалното желание на кандидата.

    Списъците с приетите ученици в осми клас на първо класиране се обявяват до 12-юли.

    Центрове за подаване на документи на хартиен носител за участие в І и ІІІ етап на класиране за прием на ученици, кандидатстващи след завършен VІІ клас на територията на област Хасково са:

    1. ОУ „Св. Иван Рилски”- гр. Хасково;

    2. ОУ „Хр. Смирненски”- гр. Хасково;

    3. ОУ „Св. Климент Охридски”- гр. Хасково;

    4. ОУ „Л. Каравелов”- гр. Хасково;

    5. ОУ „Н. Й. Вапцаров”- гр. Хасково;

    6. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- гр. Хасково;

    7. ОУ „Шандор Петьофи”- гр. Хасково;

    8. ОУ „П. Славейков”- гр. Димитровград;

    9. ОУ „Ив. Вазов” – гр. Свиленград;

    10. ОУ „Ив. Вазов” – гр. Харманли;

    11. СУ „Д-р П. Берон” – гр. Тополовград;

    12. СУ „Хр. Ботев” – гр. Ивайловград;

    13. СУ „Св. Кл. Охридски” – гр. Симеоновград;

    14. СУ „Ж. Терпешев” – гр. Любимец;

    15. СУ „Д. Маджаров” – гр. Маджарово;

    16. СУ „Св. Кл. Охридски” – с. Стамболово, общ. Стамболово;

    17. СУ „ Проф. д-р Ас. Златаров” – с. Минерални бани, общ. Минерални бани;

    18. СУ „Хр. Ботев” – с. Караманци, община Минерални бани.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини