Русия и Украйна подписват в Истанбул споразумение за износа на зърно от Украйна

Днес в Истанбул се предвижда да бъде подписан меморандумът за износа на зърно от Украйна към световните пазари, който бе договорен на 13 юли в Истанбул на среща между представителите на Русия, Украйна, ООН под домакинството на Турция.

От Дирекцията по комуникации към турското президентство съобщиха,че меморандумът ще бъде подписан днес в 16.30 часа в президентския офис в Долмабахче сарайъ от представителите на Русия и Украйна и с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Според турските източници меморандумът съдържа 3 точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища с кораби през Черно море.

Също така в Истанбул ще се установи оперативен център, който да следи оперирането на така наречения безопасен зърнен коридор в Черно море за износ на зърното от Украйна. Всяка от страните, а също ООН ще има свои представители в оперативния център в Истанбул.

Защо Турция полага толкова усилия за отварянето на зърнения коридор?

Икономическият експерт Абдулкадир Гючлю коментира, че дипломатическият график на Турция по този проблем цели предотвратяване на глобалната хранителна криза. От друга страна Турция ще играе важна роля за транспортирането на корабите със зърно през турските проливи. Той цитира доклада на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, според който най-голям дял в производството на зърно имат Китай, САЩ и Индия. След тези страни се нареждат Русия и Украйна. По данни за 2019 г. Русия е произвела 118 милиона тона зърно, а Украйна е произвела 74 милиона тона зърно.  

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да
    0 0
    22:34, 23 юли 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини