ФСБ: Христо Грозев е сътрудничил с украинските тайни служби за отвличането на руски самолет

Днес Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че е осуетила опит на украинските разузнавателни служби да вербуват руски военен пилот и да отвлекат руски боен самолет. Според ФСБ българският разследващ журналист Христо Грозев е помогнал за вербуването на пилота. Твърди се, че той е намерил двама куриери, които са срещнали куриер от Москва на гарата в Липецк, който носел 4 хиляди долара, a тези пари са били предназначени за пилота, за да отвлече самолета, информира руската служба на BBC.

Грозев, който сътрудничи на проекта Bellingcat (признат в Русия не само като "чуждестранен агент", но и като "нежелана организация"), има дълга история на конфронтация с руските специални служби. През 2020 г. той разкри служители на ФСБ, които редовно са пътували около Навални в продължение на много години и се твърди, че са го отровили с "Новичок".

Самият Грозев отрича участието си в операциите на спецслужбите. В разговор с радио "Свобода" (признат за "чуждестранен агент" в Русия) той каза, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно. Това разследване трябва да бъде публикувано скоро, добави той.

Припомняме, че именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като заявиха, че организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са замесени и в опита за покушение срещу Гебрев. Тогава информацията без разпространена от международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ha
    Hah
    3 -1
    15:27, 25 юли 2022
    Някой ще яде калая
  • 2
    Ма
    Малазанеца
    6 -5
    17:15, 25 юли 2022
    Браво на Христо Грозев!
    • Ар
      АРСЕН ЛЮПЕН
      5 -3
      01:53, 26 юли 2022
      Съмнявам се, че е за "браво", но определено е за съжаление. Имена на извършителите на такива деяния не се съобщават случайно. Руснаците принуждават по този начин поръчителите да се задействат. МИ6 съответно няма да се бавят, защото този може да се разговори и ще действат. Разбира се изпълнителят на присъдата няма да е Бонд, Джеймс Бонд, но все ще се намери кой да свърши "работата". Така, че този не е за браво, а за оплакване, още повече , че не е свършил работата за която му е платено. Но всеки сам си избира съдбата.
  • 3
    К
    к
    1 0
    20:06, 26 юли 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини