Протест на строителите затваря пътя до разклона към Крепост

Изображение 1 от 2

    Поредния си протест обявиха пътните строители. Той започва от сряда-27-ми и ще продължи три дни.

    Недоволството ще бъде изразено в цялата страна. Пътните строители предвиждат блокада на пътищата в 20 локации.

    За София в 9 часа започва шествие на Околовръстния път и пред служебния вход на Народното събрание.

    В Хасково пътните строители ще излязат на  пътя между Хасково и Димитровград до разклона към с.Крепост.

    Сборният пункт е в 9 часа, а между 10 и 11 часа и в трите дни-27,28 и 29 юли тежки машини на една от най-големите пътностроителни фирми в региона ще се движат по трасето и ще затрудняват движението.

    "Няма да блокираме трафика изцяло, но ще затрудним движението. Целта на акцията е да обострим вниманието на обществото към тежките проблеми в пътния бранш и неуредиците по българските пътища. Вече почти година цари пълно безхаберие по тази тема, заради лошата пътна инфраструктура всеки ден ставаме свидетели на тежки инциденти", коментира управителят й Тенчо Пасков. Като пример той даде и ситуацията с отсечката от границата на  Стара Загора до Димитровград, която вече е напълно готова, ремонтирана и с ново асфалтово покритие.

    "Ремонтът е напълно готов. Участъкът е част от трасето на важния път, който извежда трафика от Скандинавието към Бяло Море. Заради това, че от АПИ нехаят и не довършват работата с поставянето на 20-30 пътни знаци и нужната маркировка при с. Радиево, от там в момента минават само леки автомобили, а тежкотоварните са принудени да въртят 40 километра и заобикалят. Замърсява се околната среда, удължава се маршрута, а чиновниците от Агенцията и пръста си не мърдат, за да довършат започнатото", коментира още Тенчо Пасков.

    Организатор на протестите е Българска Браншова Камара “Пътища”, а причините за блокадите бяха разпространени от Камарата още в понеделник.

    Една от тях е „едноличното решение“, както твърдят от ББК Пътища на председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното Събрание за отмяна на заседанието, което трябваше да се проведе на 21 юли и на което трябваше да се заяви окончателно намерение за разплащане на вече извършени дейности. Друга от причините е бавещият се прием на измененията в Закона за обществените поръчки, които да позволят индексация на цените в строителството, заради което пък не могат да бъдат завършени започнати обекти.

    От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламента не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища към Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура". За това предупредиха от Българската браншова камара "Пътища".

    От организацията предупредиха, че целта е да се защити труда на хиляди хора.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини