БСП върна неизпълнен третия мандат

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев. До това се стигна, след като в сряда 117 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” решиха законодателната програма, предложена от левицата, да не влезе в дневния ред на парламента.

"Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката", каза Радев и заяви, че кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и социалните сфери е най-тежкото наследство на това правителство.

"Ние положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР, дори предложихме на трите партии, с които преговаряхме, да удължим срока на парламента, за да може абсолютно легитимно да бъде избран председател на КЕВР, каза Корнелия Нинова по повод призива на президента. Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци, посочи Нинова и добави, че от БСП биха искали да знаят дали президентът има намерение да удължи работата на парламента, за да може да се реши този проблем.

Нинова отново каза, че от БСП са направили всичко възможно в опит за съставяне на кабинет. Направихме всичко възможно, бяхме обвинени, че държим мандата само, за да останем една седмица на власт, което категорично не е така, каза Нинова. Просто сме загрижени за ситуацията в страната и искахме да продължат преговорите, докато се решат проблемите с КЕВР, обясни Нинова като изрази опасение, че за един ден това в парламента не може да стане.

В отговор на Корнелия Нинова президентът Радев каза, че призовава още веднъж Народното събрание да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица.

На срещата президентът Радев пожела на онези политици, които "милеят за бъдещето на България" успех на предстоящите парламентарни избори.

Обратът в решението на левицата за връщане на третата папка дойде само ден след пленума на партията. Там единодушно социалистите решиха да предложат законодателната програма на депутатите. Чрез вота в зала партията мандатоносител се опита да тества ще събере ли необходимото мнозинство, но без успех. 

След хода на БСП топката отново е в полето на държавния глава. Негово е решението колко още работни дни остават на 47-ото Народно събрание. Процедурата предвижда с един указ президентът да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет. Конституцията не е посочила срок, в който това да се случи.

От момента, в който Радев назначи служебните министри, започва да тече срок, в който те трябва да организират следващите парламентарни избори. Най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент. Ако разпусне Народното събрание още този понеделник първата възможна дата за избори е 2 октомври.

Коментари в сайта

Последни новини