Учени реанимираха мъртъв паяк като некроробот

Идеята вероятно звучи кошмарно за повечето хора - да вземеш безжизнено тяло на мъртъв паяк и да го реанимираш като робот. Но учените не са повечето хора. Наскоро екип от изследователи превърна труповете на паяци в машини, които могат да вдигат и местят различни предмети, включително други мъртви паяци.

Идеята за механизираните хващачи на паякообразни или "некророботите" се появила за първи път, когато изследователите забелязали мъртъв паяк, свит на топка в ъгъла на тяхната инженерна лаборатория. След като проучили защо краката на мъртвите паяци винаги изглеждат плътно свити към корема им, учените научилиа, че ставите на паяците се контролират чрез система за хидравлично налягане, която се поврежда, когато паякообразните умрат. След това екипът осъзнал, че може да задейства отново тази хидравлична система, като овладее трупа на паяка и да му даде втори живот като машина.

При подаване на въздух в трупа на паяк вълк екипът установил, че всичките осем крака могат едновременно да бъдат изправени и свити отново, при което да се създаде хващащо движение, което след това може да се използва за повдигане на предмети. Паяците вълци - група, която се състои от близо 2400 вида в семейство Lycosidae, могат да носят предмети, много по-големи от себе си и имат малки косми по краката си, които им осигуряват допълнително сцепление. Това означава, че некророботите могат да улавят голямо разнообразие от предмети, включително деликатни електрически компоненти, мрежи с неправилна форма и, да, мъртви паяци вълци, обясняват изследователите в ново проучване.

Изследователите вярват, че работата им може да вдъхнови създаването на други некророботи от трупове или отделни части от тялото на други мъртви животни. "Това е нещо, което не е било използвано преди, но има голям потенциал", казва старшият автор на изследването Даниел Престън, асистент по машинно инженерство в университета Райс в Хюстън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини