ЕС осъди жестокостите на руските сили в Украйна

Първият дипломат на ЕС Жосеп Борел осъди жестокостите, извършвани от руските въоръжени сили и техните съюзници в Украйна предаде Ройтерс.

"Европейският съюз активно подкрепя всички мерки да се гарантира понасяне на отговорност за нарушенията на човешките права и нарушенията на международното хуманитарно право, извършвани по време на руската агересия в Украйна", се казва в неговото изявление, разпространено вчера.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че смъртта на десетки украински военнопленници в руски затвор показва ясно, че Русия трябва да бъда юридически призната за държава спонсор на тероризма. "Призовавам за това особено САЩ. Трябва да има такова решение и то е необходимо сега", заяви той в редовното си среднощно видеообръщение.

Вчера проруски сепаратисти в Донецката област съобщиха, че след атака срещу контролиран от тях затвор в селището Еленовка са били убити десетки украински военнопленници. Москва заяви, че обстрелът е бил от украинска страна, а Киев каза, че атаката е дело на руските сили и я окачестви като военно престъпление. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ев
    евро боклуци
    10 -7
    17:03, 30 юли 2022
    европейския фашистки съюз да осъди себе си и фашистите си в украйна
    • Ти
      ти си путкинис отзад
      9 0
      19:48, 30 юли 2022
      Кажи го на кака си Кури, която изнася оръжие за Wкрайна и взима тлъсти комисионни !
    • Ма
      Малазанеца
      6 -9
      22:32, 30 юли 2022
      Ако Европейския съюз беше действително фашистки, един час след като беше написал този коментар щеше да се озовеш я в затвора, я в трудов лагер. Обаче такива работи в момента се случват в Путинландия... Така че къде са фашистите? Отговори си сам...
    • Ко
      корона фашизъм
      7 -4
      12:40, 31 юли 2022
      корона кризата показа колко е фашистки Ес, Отделно че явните фашисти Франко и Салазар управляваха Испания и Португалия във фалшиво "демокраричния" ЕС до 1775-78г. А фашоисткия преврат в Гърция през 1975та?! А убийството на Алдо Моро от ЦРУ в Италия за да не направи социалистическо правителство през 1978?! ЕС си е мръсна фашистка организация, както и САЩ канада, Австалия, Англия и Чили но сега Русия, Китай и сие са силата! Фашистите са в кенефа, защото нямат ресурси
    • К
      к
      6 -3
      13:49, 31 юли 2022
      кат започнем от Боливия, Чили, да не говорим за Виетнам. Да ти припомня ли , че САЩ свалиха с преврат избрания от народа социалистически президент на Чили, АЛИЕНДЕ, убиха го и наложиха фашизъм в Чили?! Както и фашистите в Германия убиха избраните от народа депутати Карл Либнехт и Роза и направиха идиота Хитлер фашистки канцлер!
    • До
      до К !!!
      2 -4
      17:28, 31 юли 2022
      К известно ли ти е че където има социализъм и комунизъм има инфлация и корупция? Примера който даваш с Алиенде е типичния пример! Страната е в невиждана корупция и се краде и зле живее . Точно генерал Пиочет прекъсва този псевдо социализъм с крути мерки както рак се оперира и режи така трябва да се подхожда и със социализма! За пример от Чили от военния преврат- на мястото на гладните и алчни митничари са поставени редови войници. Пиночет казва войника и да вземи подкуп на митницата няма къде да го занесе освен в казармата след смяната. Кутия цигари или бутилка уиски друго не може да вземи за подкуп. Въобще латино социализма няма нищо общо със социализма.
      За Виетнам - както американците ги бомбандираха и горяха с напалм после ги превърнаха в малък икономически дракон- във Виетнам се произвежда от електроника до собствени автомобили за разлика от нашенските соц ганьовци.
      А и самите социалисти след втората световна война прекръстиха нацистите на фашисти защото почти няма разлика от социализъм и националсоциализъм.
  • 2
    Кр
    Крум
    6 -3
    13:53, 31 юли 2022
    САШ и ЕС са фашистка империя на злото и докато не бъдат затрити, в света няма да има мир и спокойствие!
    • Кр
      Круме!
      3 -5
      17:32, 31 юли 2022
      Отивай в Русия или Беларус като не ти харесва ЕС ! Но най-ще ти приляга климата и демокрацията на Северна Корея 🙄
  • 3
    Кр
    Краварска подлоги
    6 -1
    17:16, 31 юли 2022
    ЕС като са много загрижени защо не осъдят краварника за Сърбия,Сирия,Виетнам Ирак,и още куп разсипани държави.добре ще е Руснаците като преклучат със укропитеците да ни натискат и нас евроджендърския съюз .хубаво щее да има рестарт и без туй ние съществуваме формално
  • 4
    Хе
    хей, чифутско л****,
    4 -2
    22:44, 31 юли 2022
    прояви малко въобразжение и си прдстави какво ще направи милионната китайска армия с пе-далите и лес-биките в армията на НАТО, ако се стигне до стрелба в ТАйван. САЩ и ЕС изчезват моментално, изправени срещу Русия и Китай заедно!
    • К
      К
      6 -1
      22:47, 31 юли 2022
      вероятно Путин ще иска Англия да е руска провинция, но как ли ще разделят САЩ и островите, че са близо до Китай :)
Последни новини