Газът по тръбата между Гърция и България трябва да потече на 1-ви октомври

    Това което, не е завършено по базата в станцията за управление, като инфраструктура край Хасковското село Стамболийски, не пречи на функционирането на газовата системата. Не е критично за експлоатацията на Междусистемната газова връзка България - Гърция, посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той инспектира българския участък на интерконектора. Обиколката му започне от газоизмервателна станция в Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до с. Стамболийски.

    Критична точка край Стамболийски е СКАДА-та. Това е всъщност е системата за електронното управление на газопровода. Всички кранове и системи в него се управляват компютърно, обясни енергийният министър. В момента СКАДА-та е в тестови режим и е договорено на 14 септември експертна компания, наета от Министерството на енергетиката, ще направи пълен контрол върху системата. От Министерството ще бъдат извършени допълнителни тестове за потвърждаване на състоянието й. Вторият елемент, които служебният министър отбеляза като критичен, са системите, свързани със Скадата за пренасяне на данни, което става чрез оптичен кабел . В проекта е предвиден втори оптичен кабел, за да се осигури 99.99 % готовност на системата. По проекта има предвидено изменение и този резервен канал за комуникация ще бъде заменен с друга система, а изграждането на втория кабел, ще остане в последваща фаза. Тази резервна система ще трябва да бъде също готова до тестването на Скадата, разясни министър на енергетиката Росен Христов.

    Тритият важен за довършване на елемент е свързан с безопасността. Включени са в графика за отстраняване проблеми по пожарните системи. Като четвърти критичен елемент той посочи времето за официално получаване на акт 15 и 16 и необходимите лицензи. Обясни обаче, че по тази тема МРРБ, като компетентната институция, прави всичко възможно. Подкрепата идва от държавата с факта, че експертите на МРРБ ще разгледат документацията преди да бъде официално подадена и ще връщат коментари и съвети, които да бъдат вземани под внимание. Целта е, когато официално документите за финализирането на проекта бъдат подадени към МРРБ, те да бъдат прегледали вече 90 % и да не се губи време от административна гледна точка.

    По думите на министър Росен Христов получаването на акт 15 и акт 16, според коментирания график, да се случи през септември.

    Той посочи, че след среща с изпълнителят „ Авакс“ и операторът на системата „Ай Си Джи Би“ са представили чернови на график за завършване на всички дейности по въвеждане в експлоатация на интерконектора. След коментарите, направени от министерството, до края на деня този график ще бъде поправен и окончателния му вариант ще бъде внесен в Министерството на енергетиката и в МРРБ, посочи още министър Христов.

    Този график ще е отправна точка, по който ежеседмично ще има присъствие на държавата на оперативките на компанията, за да се проследява изпълнението му, но и за да се подпомага процеса с експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и пуснатв експлоатация до първи октомври.

    Най-малкото закъснение и отклонение от графика, може да доведе до това проектът да бъде заварен след първи октомври, което би донесло значителни финансови щети на страната, отбеляза министър Христов. За момента има обаче увереност, че проектът ще е готов на първи октомври и по тръбата ще потече газ. Ако все пак бъде завършен по-рано, преди първи октомври, газът няма как да бъде пуснат, поради вече направените договорки, посочи още Росен Христов. Енергийният министър обобщи ситуацията в настоящата й фаза, като „реалистична, но на критичния път“.

    Ако трябва ще се работи денонощно, за да не допуснем закъснение, категоричен е енергийният министър.

    В системата в момента има газ, но за тестване. Следи се дали има някъде изтичане, което означава, че интерконекторът в момента не работи като газопровод.

    Това е важна стъпка и беше изпълнена според графика. Като добра новина, той посочи обявеното днес от „Ай Си Джи Би“ свързване с българската национална и транзитна газопреносна мрежа на интерконектора между България и Гърция.

    Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България - Ай Си Джи Би (ICGB) и "Булгартрансгаз", е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки, представляващи заваръчен шев, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това преминава през задълбочен безразрушителен контрол, за да се гарантира, че заварката е без дефекти и изцяло в съответствие със приложимите стандарти за качество.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини