Руснаците изтеглят техниката си от Енергодар, представителите на Росатом са напуснали територията на АЕЦ

Руските нашественици изтеглят техниката си от превзетия Енергодар, Запорожка област.

Това съобщава днес телеграм каналът Енергодар.

Отбелязва се, че руска техника е изпратена до най-близките села. Причините за подобни действия на нашествениците са неизвестни.

"Техниката е изпратена до най-близките села. Защо - все още не е известно. Може би това е просто представление, което трябва да покаже, че Русия е демилитаризирала Запорожката атомна електроцентрала“, се казва в съобщението.

Припомняме, че на 18 август руското военно командване заплаши да спре работата на Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа.

Преди това руското министерство на отбраната заяви, че на 19 август в АЕЦ може да се случи "мащабна провокация на киевския режим" по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна.

Главното управление на разузнаването на Украйна също съобщи, че Русия подготвя провокация на 19 август в Запорожката атомна електроцентрала. 

"Получено е допълнително потвърждение на информацията за подготовката от страна на окупаторите на провокация в АЕЦ Запорожие на 19 август. По-конкретно, на лицензирания персонал (изпълняващ функциите си въз основа на лиценз, издаден от Държавната ядрена инспекция) е разпоредено да останат вкъщи. Малка част от оперативния персонал ще бъде допуснат на територията на завода", се казва в съобщението на ГУР.

Според украинското разузнаване на 18 август на вечерното заседание на ръководството на Запорожката АЕЦ не са присъствали представителите на Росатом, които са участвали във всички подобни срещи след окупацията. ГУР отбелязва, че представителите на Росатом са напуснали територията на АЕЦ.

Персоналът на Запорожката атомна електроцентрала призова света да предотврати непоправимото заради безотговорността и безумието на руските окупатори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини