Предложение: Директорите на училища да се избират от учители и родители

Ще бъдат ли спрени проблемните конкурси за избор на 450 училищни директори? Провеждането на конкурсите в момента е замразено, след като кандидат за директор в момента обжалва наредбата, по която се организират те. ВАС още не се е произнесъл по същество по жалбата, но превантивно спря прилагането на наредбата. Според подателя на жалбата основният проблем на тази наредба са критериите за избор в тези директорски конкурси.

За коментар по темата потърсихме Асен Александров, директор на 51-во столично училище и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него критериите за избор на директори са субективни. “Това, което прочетох от съда беше, че критерии като мотивация за работа и желание за работа в екип, са субективни. Не мога да си представя директор, който да няма тези качества”, заяви той

“Откакто има конкурси за директори сред българската общност се носи идеята, че нещата са нагласени. Но броят на кандидатите е много близък до броя на училищата. В София за 31 училища кандидатстват 57 директора. Във Велико Търново за 15 училища кандидатстват 16 директора. Реално няма достатъчно директори за запълване на местата”, обърна внимание Александров. По думите му няма друга сфера у нас с по-малък интерес към ръководния пост.

“С риск да скандализирам много хора, но моето предложение е изборът на директори да се извършва от учители и родители – по 50 точки максимално и от двете страни, при кампания, подобна на тази за кмет на населено място. В крайна сметка проблемите в едно училище са не по-малко от тези в една община. Ако един директор има подкрепата на родители и учители, непременно ще успее. Като не вярваме на държавата, нека гражданите – учители и родители, сами да решават. И кой друг избор би могъл да бъде по-прозрачен, некорумпиран и неоспорван?!”, убеден е Асен Александров.

Източник: kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини