Експозиция с произведения за Димитровград ще може да се види в Библиотеката

Експозиция с произведения за Димитровград  от фонда на библиотеката под надслов "Димитровград в художествената литература" ще бъде открита в понеделник 29 август от 11.00ч. в ГБ "П.Пенев".  Експозицията съдържа ценни издания с поезия и проза, вдъхновени от бригадирския ентусиазъм още в първите години на строителството на Димитровград. Стихове, разкази, очерци и романи са посветени на този уникален младежки дух, който е вплетен в темелите и основите на новия град с идването на хиляди млади хора, за да остане завинаги в литературата като Градът на младежта и на мечтите.  Сред именитите ни поети и писатели творили за Димитровград са Пеньо Пенев, Елисавета Багряна, Божидар Божилов, Мария Грубешлиева, Ламар, Лада Галина, Николай Зидаров, Камен Калчев, Иван Радоев, Павел Матев, Диньо Добрев, Ангел Стоилов и много други. В последващите години свой отпечатък за града с писаното слово оставят и лауреатите на националната литературна награда „Пеньо Пенев“.

Също от 29 август гражданите ще могат да разгледат и още две изложби в Градска библиотека, посветени на 75-годишнината на града. 

Юбилейна документална изложба „100 години проф. Панчо Русев“. Документалната изложба за проф. д.ф.н. Панчо Русев, носител на званието „Почетен гражданин на Димитровград“ за изключителни постижения в областта на българската наука и култура е съставена от негови научни трудове.  Именития димитровградчанин е оставил след себе си множество философски изследвания, произведения и статии, част от които са публикувани в Австрия, Белгия, Испания , Индия, Русия, Турция и др. Издал е близо 20 книги, сред които избрани произведения в 10 тома през 2008 г. Проф. д.ф.н. Панчо Русев е първият уредник в Историческия музей в Димитровград, в периода от 1951 до 1959 г. Работил е и като учител в димитровградската гимназия. През 2012 г., по повод на своята 90-годишнина, той дари на родния си Димитровград личната си сбирка с академична литература от над 2000 тома, която се съхранява в Градска библиотека „Пеньо Пенев“.  

По време на празниците в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще може да се разгледа и една уникална изложба с хумор и сатира от първите години, в които се е изграждал града. В изложбата са представени карикатури, рисунки, епиграми и материали, публикувани в първия вестник на Димитровград – бригадирския бюлетин „Млада гвардия“, в периода 1948 – 1949 г. Творбите представят злободневни теми от трудовия делник на бригадирите от различните бригади, които щафетно изграждат младия град. В карикатурите и текстовете има както похвали към всеотдайните бригадири, така и другарска критика към онези, които си позволяват да кръшкат от неотложната и тежка работа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини