Страните от Г-7 са готови да приемат таван на цените на руския петрол

Страните от Г-7 са готови да приемат таван на цените за закупуването на руски петрол, за да ограничат приходите на Кремъл от износ и способността му да финансира войната си срещу Украйна, пишат IT, FT и западни медии.

Министрите на финансите на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония официално са дали политическата си подкрепа за този ход на виртуална среща в петък следобед, според Sky News.

Ограничението ще бъде въведено едновременно с ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол. Двама от служителите казаха, че мярката ще влезе в сила на 5 декември за суров петрол и на 5 февруари за рафинирани продукти.

Ограничението на цените има подкрепата на Европейската комисия, но се нуждае от подкрепа от страните-членки на ЕС. Длъжностни лица също казаха, че за да бъде най-ефективно, ще е необходима подкрепата на трети страни, които купуват големи количества руски петрол, като Индия.

"Ограничението на цените... гарантира, че всяка страна може да получи възможно най-ниската цена и това е добре за света", каза Джеймс О’Брайън, координатор по санкциите в Държавния департамент на САЩ.

Цените на енергията скочиха след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари, което беше последвано от редица западни санкции срещу Москва и действия на страните да спрат да купуват руски петрол. Повишаването на цените донесе на Кремъл неочаквани приходи от износ.

Г-7 през юни се съгласиха да проучат начини за ограничаване на приходите на Москва, без да повишават световните цени. Оттогава служители на САЩ работят за намиране на консенсус в рамките на Г-7 относно очертанията на тавана и как ще бъде приложен.

Ръководители на петролната индустрия и някои правителствени служители от Г-7 изразиха скептицизъм относно това как ще работи ограничението и дали достатъчно страни ще го приемат.

В четвъртък Русия заплаши да спре продажбата на петрол на всяка страна, която приеме механизъм за таван на цените. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в петък, че този ход ще бъде "абсурдно решение" и ще "доведе до значителна дестабилизация на петролните пазари", според Интерфакс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини