Лиз Тръс е новият лидер на Консервативната партия

Британската външна министърка Лиз Тръс бе избрана за лидер на управляващата Консервативна партия, предаде Франс прес.

Това на практика означава, че тя ще бъде новият британски премиер и ще стане приемник на Борис Джонсън на поста министър-председател.

Четиридесет и седем годишната Тръс победи бившия финансов министър Риши Сунак в надпреварата за премиерския пост. За Тръс са гласували 57 процента от членовете на Консервативна партия, а за Сунак - 43 процента, става ясно от резултатите, обявени от Греъм Брейди, отговорен за организирането на вътрешнопартийното гласуване, до което се стигна, след като Борис Джонсън подаде оставка в началото на юли.

"Ще реализирам смел план за намаляване на данъците и за стимулиране на икономическия растеж. Ще работя по енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на обикновените хора, а също така и с дългосрочните предизвикателства в сферата на енергийните доставки", каза Тръс, след като резултатът от гласуването бе обявен, предаде Ройтерс.

След като новината за изборната й победа бе обявена днес, тя произнесе реч, в която благодари на онези консерватори, които са я подкрепили на тези вътрешнопартийни избори, които нарече "едно от най-дългите интервюта за работа в историята".

След това Лиз Тръс отдаде дължимото уважение на своя опонент Риши Сунак, като каза, че надпреварата е показала дълбочината и широчината на таланта на партията. Тя не пропусна да благодари на премиера Борис Джонсън, като заяви, че той е осъществил Брекзит, смачкал е (бившия лидер на лейбъристите) Джереми Корбин, пуснал е ваксина срещу ковид и се е изправил срещу руския президент Владимир Путин. "Възхищават ви се от Киев до Карлайл", обърна се Лиз Тръс към Джонсън, когото нарече свой "приятел".

Тя увери торите, че като техен лидер ще изпълни това, което партията е обещала на гласувалите на последните избори. Лиз Тръс, която ще встъпи в длъжност като премиера на Великобритания в сряда, подчерта, че нейната кампания е била на консерватор и че ще управлява като консерватор. Тя изрази увереност, че намеренията й отговарят на очакванията на британската общественост.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини