Честит празник на Хасково!

На 8-ви септември Хасково празнува. На днешния ден почитаме Рождество на Пресвета Богородица-закрилница на Хасково и града.

В местността „Кара махмутли“ край Хасково, от далечни времена се провеждал събор. Традицията води своето начало още от средата на 18 век, когато християнското население в града, приело Божията майка за своя закрилница, а денят 8 септември, отбелязван в църковния календар като Рождество Богородично или Малка Богородица, се превърнал в най-празничния за Хасково ден. От тогава празникът Рождество Богородично се отбелязвал с ежегоден събор, и наред с тържествената църковна служба, населението се веселяло с хорá, трапези и различни през От средата на 50-те години на ХХ в., съборът вече под формата на панаир, бил преместен в границите на града, отначало на централния площад, а когато градското население чувствително започнало да се увеличава, той бил преместен в източната част на града, покрай рекатагодините забавления.

С промените в началото на 90-те години, Хасковската общинска управа решава, наред с панаира, да определи официално Ден на Хасково. За такъв ден е предложен църковният празник Рождество на Пресвета Богородица – 8 септември. Инициативата е подета от тогавашния кмет Стоян Илиев, отец Антоний и началниците на отделите „Култура” и „Просвета” към Общината Филип Филипов и Цанко Барбалов. Справка за вековната традиция на панаира се намира и в книгата на известния краевед Иван Добрев „Хасково в миналото”

Празничната седмица, посветена на 8-ми септември и изпъстрена с много събития и през тази година. Днес тя продължава с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай - Молебен за мир и благоденствие. Църковният ритуал започва в 11 часа в катедралния храм „Успение Богородично“.

Театър „Дани и Деси“ представя кукления спектакъл „Къде си приятелю“ в 11 часа на откритата сцена в Градската градина.

В 12 часа е церемонията по връчване на „Почетен знак на Хасково“ в зала „Хасково“.

В 17 часа в Градската градина д-р Веселина Узунова ще представи новото допълнено издание на изследването „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“ и родовата книга за големия хасковски род Арнаудови.

Празничен концерт по повод Деня на Хасково с участието на Памела Калоянова, ТО„Тангра“ и СК„Рона“ и гост-звездата Любо Киров е с начало 20 часа на спортна площадка „Спартак“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бр
    Бранко
    8 -7
    08:50, 8 сеп 2022
    А къде са силажите,чеверметата,плескавиците и сергиите???Каде е панаира в Хасково?
  • 2
    И
    И
    8 -3
    12:00, 8 сеп 2022
    То управлението на ГЕРБ и Дечев е цял Панаир.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини