Румен Радев и Гълъб Донев се срещнаха с ръководството на "Лукойл"

Служебният министър-председател Гълъб Донев се срещна с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

По време на разговора в Министерския съвет бяха обсъдени възможности за овладяване на инфлационните процеси и мерки за стабилизиране на икономическата среда в страната. Премиерът Донев акцентира върху цените на горивата като ключов фактор за развитието на стопанския живот и за потреблението.

Съвместно с представителите на „Лукойл“ бе изразена позицията, че е от съществено значение да бъдат разгледани всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители. Това ще е важна стъпка за постигането на по-благоприятна за всички икономическа среда в България, отбелязват от служебното правителство. 

По-рано през деня ръководството на „Лукойл“ проведе среща и с държавния глава Румен Радев, по време на която са били обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за по-предвидима икономическа среда у нас. И президентът Румен Радев също е подчертал, че е необходимо това да стане следвайки строго пазарните механизми, според съобщението на пресслужбата на президента. 

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя“, посочи държавният глава. Румен Радев добави, че икономиката и инфлацията зависят до голяма степен от стойността на произвежданите горива, което определя и стратегическото значение на „Лукойл“ за страната ни, особено по време на кризи. 

Държавният глава изтъкна важната роля на компанията като основен производител на горива, притежаващ преобладаващ дял от пазара у нас. По думите му предстоящата среща на ръководството на „Лукойл“ с българското правителство е добра възможност за набелязването на ефективни решения за борба с инфлацията в страната.

Президентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов посочи, че през последните дни представители на българското правителство и компанията са обсъдили възможни действия за стабилизиране на икономическата среда, както и за противодействие на инфлацията.

На срещата присъства още Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията, ръководещ новосъздадения междуведомствен кризисен щаб за енергетиката.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини