До 70 кандидати се борят за едно учителско място в Хасковско

Засили се интересът към учителската професия в Хасковска област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието в областния град Веселина Павлитова.

Тя уточни, че понякога за едно свободно работно място се явяват по 50-70 кандидати.

Според нея това се дължи на няколко фактора, сред които е увеличението на основната работна заплата. Някои от кандидатите, завършили преди време висше образование с учителска правоспособност и са били на работа извън училище, сега са решили да се върнат в професията. Освен това университетите дават възможности за преквалификация на специалисти от различни области, което също завиши интересът към образователната система.

Сред най-търсените места са за начални учители, български език и литература, математика.

Днес учебната година ще бъде открита тържествено в училищата в региона присъствено, без да е необходимо учениците да се изследват за коронавирус.

Припомняме, че в Хасковска област бяха обявени конкурси за директори на 17 училища и 3 центъра. Интересът беше голям и имаше достатъчно кандидати. Процедури обаче нямаше, защото новата наредба на МОН беше обжалвана пред Висшия административен съд от директорка в училище в Брацигово. ВАС отмени наредбата и сега предстои изготвяне на нова или поправки по настоящата.

Така във всички училища в Хасковска област, в които не бяха проведени конкурси, действат временно-изпълняващи директори. Тези, които бяха последно пенсионирани, се завърнаха на работа, до провеждане на конкурс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини