Стартира програмата за отпускане стипендии на деца с постижения в Димитровград

Стартира програмата за отпускане стипендии и еднократно финансово стимулиране на деца и младежи с доказани постижения от Община Димитровград по Наредба №21. Срока за подаване не документите е до 30 септември и обхваща периода периода от 15.09.2021 до 14.09.2022г.

ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТИПЕНДИИ И ЕДНОКРАТНО ФИНАНСОВО СТИМУЛИРАНЕ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С ДОКАЗАНИ ПОСТИЖЕНИЯ ОТ ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД ЗА 2022 ГОДИНА

  1. Финансирането за 2022 г. от община Димитровград по Наредба 21 за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с доказани постижения е в размер на общо 30 000 лева.
  2. Дете/младеж до 19 години е всяко дете/младеж до 19 години, с постоянен и/ или настоящ адрес на територията на Община Димитровград, което е обхванато от образователната система в предучилищна, основна и гимназиална степен на образование.
  3. Право на отпускане на стипендия и финансово стимулиране по Наредбата има всяко дете или младеж до 19-годишна възраст с доказани изяви на регионално, национално, европейско и/или световно ниво в областта на наука, техника, изкуство, култура и спорт.
  4. Всеки кандидат може да кандидатства за повече от една от описаните в т. 6 стипендии или еднократно финансово стимулиране. Кандидатът попълва в Приложение 4 петте си най-високи постижения и прилага съответните сертификати, доказващи постиженията.
  5. Не се допуска двойно финансиране за едно и също постижение и не се отпускат стипендии на деца и младежи ако те са получили или получават стипендия за постиженията си или получават стипендия според правилата за отпускане на стипендии от МОН, община Димитровград или други организации за същото постижение.

6. Стипендиите и еднократното финансово стимулиране са обособени в два раздела:

  1. Стипендия „Димитровградско дарование”.

Стипендията „Димитровградско дарование” се дава на дете и/или младеж до 19-годишна възраст класирано до трето място на официален форум от европейско или световно ниво за 2021-2022 учебна година (15.09.2021г. - 14.09.2022г.). Размерът на стипендията „Димитровградско дарование” е до 2000 лева.

         2. Еднократно финансово стимулиране.

Еднократният финансов стимул се дава на деца и/или младежи до 19 години, класирани до трето място на общинско и/или областно ниво, и за участие и/или класиране на национално и международно ниво за 2021-2022 учебна година (15.09.2021 г. - 14.09.2022 г.). Размерът на еднократния финансов стимул е до една МРЗ, определена за страната към момента на подаване на кандидатурата, но не по-малко от 50 лв.

7. Стипендии и еднократното финансово стимулиране на деца и младежи до 19 години може да се дава по искане на:

1. Младежът при навършено пълнолетие;

2. Законен представител от името на малолетното лице;

3. От непълнолетните лица със съгласието на техните законни представители.

8. Необходими документи за кандидатстване:

- Искане за кандидатстване по образец (Приложение 3);

- Попълнено Приложение 4 с до пет постижения на младежа;

- Документ /оригинал или заверено копие/, удостоверяващ възрастта;

- Документ/оригинал или заверено копие/, удостоверяващ учебното заведение, в което учи /не важи за деца до шест годишна възраст/;

- Копие от доказателства /сертификати, грамоти и други/, но не повече от пет, за участия през 2021-2022 учебна година в местни, регионални, национални или международни прояви в областта, за която се кандидатства, съответстващи на информацията в Приложение 4, за които на ученика не са присъждани финансови стимули по Наредба 21 и/или Национални програми. Сертификатите се номерират и подреждат по реда и съответстват на описаните постижения в Приложение 4.

- Мотивационно писмо;

- Препоръка от преподавател/ треньор в областта, за която се кандидатства, за начален етап от класен ръководител. При липса на издаден сертификат за описано постижение преподавателят/ треньорът удостоверява в препоръката съответното постижение. Когато кандидатът е състезател от спортен клуб прилага заверена разпечатка от календара на националната и международната федерация, като бъдат отбелязани състезанията, в които е участвал.

- Служебна бележка от учебното заведение, че ученикът няма наложени наказания по чл. 199, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от ЗПУО през учебната 2021/22 година.

При подаване документите се проверяват от Секретаря на комисията. Непълни или некоректно попълнени документи не се приемат.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини