ТЕЦ-ът в Димитровград пак заработи, отново пуши от сградите

От тази сутрин ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград отново работи. Централата все още пуши и от сградата на котела. Институциите следят качеството на въздуха, няма превишения, но вятърът е в противоположна посока на мобилните станции за КАВ.

ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще заработи отново в събота, институциите следят изкъсо работата му

Централа заработи от тази сутрин (събота 24.09.2022г.), както ви информирахме вчера. Въпреки надеждите, че след поредното спиране, от ТЕЦ-а ще са отстранили проблема с изпускане на неорганизирани газове от сградата на котелното, видимо няма никаква промяна и огромни количества непречистени пушеци се разпространяват в атмосферата. Тези газове не преминават през сероочистващата система, както и през електромагнитните филтри, които трябва да филтрират част от вредните газове. В комплексното разрешително на централата са посочени случаите, в които могат да се случат изпускания на неорганизирани емисии и те не включват процес на горене, каквато е ситуацията в момента. В КР на централата е записано, че Неорганизирани емисии и Неорганизирано замърсяване на въздуха се допуска при разтоварване, складиране, раздробяване на въглища, както и при разтоварване на варовик и негасената вар в бункера за съхранение.

Двама министри чакат план за справяне със замърсяването на ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“

По наша информация, предприятието работи с ниска мощност и с различни въглища с ниско съдържание на сяра, които са доставени от Казахстан, въпреки че в комплексното разрешително пише, че се използват Лигнитни въглища от Източно Маришки басейн.

Смениха шефа на РИОСВ - Хасково, очаква се ТЕЦ-а в Димитровград да заработи от утре

В днешния ден няма повишение на нивата на серен диоксид, регистрирани от АИС Димитровград, но вятърът днес духа в противоположна на града посока. Всички 5 мобилни станции на ИАОС са разположени в Димитровград и няма да отчетат завишения на замърсяването, докато вятърът не се обърне, което не се знае дали ще се случи, докато са на територията на Димитровград. Жители на село Брод, на където днес бяха отвявани пушеците от централата, са изявили желание в селото да бъде поставена мобилна станция, заради влошения въздух, но желанието им не е било уважено от институциите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    данъчен
    2 0
    14:34, 25 сеп 2022
    нека да работи, просто всеки който живее на територията в 10 км радиус да получава 1000 лв на месец и да видите, че никой няма да мрънка, а и тези дето го откраднаха сами ше си го върнат...
    • Ву
      Вуйчо
      1 0
      11:01, 26 сеп 2022
      Тези левове за лекари ли да ги ползват ??????
Последни новини