28 експерти от общо шест държави пристигат в Димитровград за да обсъждат противоречивото наследство в европейските градове

На 27 и 28 септември Димитровград ще бъде домакин на международна среща по проект "FARO" - "Противоречивото наследство в европейските градове - създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите".  На срещата ще участват 28 експерти от седем партньорски града от общо шест държави - Словения, Италия, Албания, Румъния, Полша и Сърбия. Община Димитровград е водещ партньор по проекта.

В събитието ще участват и новоизбраният Президент на Асоциация АТРИУМ – Професор Улисе Трамонти и доскоршния такъв – Професор Патрик Лийч. Партньорските градове на Димитровград са Форли (Италия), Карбония (Италия), Лузада (Португалия), Щей (Румъния), Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша).

С концепцията за "противоречивото наследство" се обозначава наследство, което включва разминаване на различни истории и липса на съгласие и последователност в начина на представяне на миналото и спомените, използвани в публичните пространства. Навсякъде в Европа има много градове, които се характеризират със значително присъствие на "противоречиво наследство" - империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими, което е трудно да се управлява, поясниха от общината.

Целта на проекта е да насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството - това, което насърчава критичното мислене, признава плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото.

Димитровград вече веднъж участва в подобен проект - АТРИУМ, чийто фокус бе архитектурното наследство на минали тоталитарни режими. В рамките му бе създаден културен маршрут между 11 европейски града с характерни от историческа гледна точка сгради и елементи от градския екстериор,

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини