Компанията от Тайван, която управлява целия свят – буквално

Запознайте се с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) – може би най-важната компания в света, за която много хора не са чували.

Базирана на северозападното крайбрежие на Тайван, TSMC е най-големият производител на компютърни чипове в света. Те захранват всичко – от нашите автомобили и телефони до лаптопи и хладилници.

Въпреки че не е толкова известна, компании като Apple, Tesla и Intel са нейни клиенти. На практика не могат да съществуват, поне не пълноценно, ако TSMC спре да съществува.

Според някои оценки делът на TSMC на световния пазар на чипове е 90 %.

Според Синди Пом от Newsthink полупроводниковите чипове са новият петрол по отношение на зависимостта ни от тях. TSMC има глобален монопол. Сгушена на северозападния бряг на Тайван, TSMC произвежда 92% от най-модерните чипове в света.

За сравнение, единствената друга компания в света, която има масово производство на чипове с размер под 10 нанометра, е Samsung.

На нея се падат едва осем процента от световното производство.

Нанометърът се отнася до дължината на транзистора – миниатюрни превключватели, 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм. Те управляват електрическите токове.

Колкото по-малък е транзисторът, толкова повече като брой може да има на един чип. Колкото повече транзистори има, толкова по-добър е чипът и толкова по-мощно може да бъде устройството.

Начинът, по който тайванските полупроводници са станали толкова доминиращи е доста интерен.

Фундаменталната технология всъщност е създадена в Америка. През 80-те години САЩ се борят с конкуренцията на японците. В опит да надделеят се обръщат към аутсорсинга.

Тайванският бизнесмен Морис Чанг се възползва от тази тенденция, след като тайванското правителство му предлага да развие полупроводниковата индустрия.

Решава да създаде нова компания, фокусирана единствено върху производството на чипове, и през 1987 г. се ражда TSMC.

35 години по-късно 65 000-те служители на TSMC утвърдиха компанията като една от най-важните технологични фирми в света, ако не и най-значимата.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини