Мъск показа хуманоидния робот на Tesla

Tesla демонстрира работещ прототип на хуманоидния робот Optimus, който ще върши скучни неща вместо хората.

Роботите Optimus използват сензори и технологията "автопилот" на Tesla, но засега могат да правят малко, пише The Verge. Илон Мъск обаче смята, че разработката има голям потенциал за използване в производството.

В презентационно видео компанията показа, че вече има работещ прототип на хуманоиден робот. Въпреки че не се движи твърде уверено, той вече може да носи кутии, да вади части от оборудването и дори да полива цветя.

Ръцете на Optimus са проектирани по подобие на човешките. Всеки пръст има "две степени на свобода", затова те могат да взаимодействат с почти всеки обект.

Самият робот е оборудван с процесор Tesla SoC, Wi-Fi и LTE модули, както и 2,3 kW / h батерия, достатъчна за цял ден работа. Консумацията на енергия в седнало положение е около 100 вата, а при ходене около 500 вата - приблизително колкото на мощен компютър за игри.

Вече е известно, че производственият модел ще може да се движи със скорост от 8 км/ч и да вдига товари до 20 кг. Кога ще е готов, Мъск все още не казва, но отбелязва, че в бъдеще роботиката може да стане по-важна за компанията от автомобилите.

Мъск изчислява, че цената на робота ще бъде по-малко от 20 000 долара, което е в пъти по-малко от съвременните аналози.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини