ЕП приветства установяването на таван на свръхпечалбите на енергийни дружества

Европейският парламент приветства споразумението на Съвета на Европейския съюз за установяването на горна граница на пазарните приходи, получени от т.нар. подпределни енергоносители за производството на електроенергия, каквито са възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия и лигнитните въглища. Дружествата, които са реализирали извънредни печалби, трябва да помогнат за намаляването на отрицателното въздействие от кризата в Европа, заявяват евродепутатите в резолюция, приета днес и разпространена от пресслужбата на ЕП.

Европейският парламент се застъпва за повече спешни мерки за намаляване на натиска върху европейските домакинства и предприятия, причинен от бързото покачване на цените на енергията, пише още в резолюцията.

Евродепутатите предупреждават страните членки, че потребителите, които не могат да си плащат сметките за енергия, не следва да бъдат лишавани от такава, като подчертават необходимостта да се избегне принудително лишаване от енергия на уязвими домакинства, които не са в състояние да плащат сметките и режийните си разходи.

Потребителите следва да бъдат по-добре защитени от прекратяване или оттегляне на договорите с фиксиран лихвен процент от страна на доставчиците, както и от прекомерни предварителни предплащания за газ и електроенергия.

Членовете на ЕП считат, че извънредните обстоятелства налагат да се приложат извънредни спешни мерки, като държавите членки трябва, повече от всякога, да действат заедно и в дух на единство, и настояват, че всички мерки, приети на равнище ЕС, трябва да бъдат напълно съвместими с целите на Европейския съюз в областта на климата в дългосрочен план.

Призив за данък върху извънредни печалби и за подходящ таван на цените на вноса на газ по газопроводите

По отношение на предложените солидарни вноски за печалбите на дружествата за добив на петрол, газ, въглища и нефтопреработване, членовете на ЕП алармират, че някои от най-големите енергийни предприятия може да не бъдат "обложени" с вноската, и призовават тя да бъде разработена така, че да се предотвратява избягване на плащанията.

Европейската комисия трябва да направи оценка за въвеждане на подходящ марж на печалбата и да предприеме допълнителни действия относно данъка върху извънредните печалби за дружествата, които са извлекли огромни ползи от енергийната криза.

Парламентът призовава Комисията да предложи подходящ таван на цените за вноса на тръбен газ, предимно от Русия, и отбелязва, че инструментите на ЕС за съвместно възлагане на обществени поръчки за газ следва да бъдат модернизирани, за да се намалят разходите за внос.

Приходите от извънредни печалби следва да са в полза на потребителите и предприятията, по-специално на уязвимите домакинства и малките и средните предприятия. Това трябва да се случва в синхрон с мащабни иновации и инвестиции във възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и инфраструктура, вместо да се стимулират домакинствата и дружествата да потребяват повече субсидирана енергия.

Членовете на ЕП също така призовават Комисията да разгледа внимателно дейността на финансовите участници, които допринесоха за нестабилността на цената на въглеродните емисии, и да предприеме действия за премахване на влиянието на спекулативния капитал върху пазара на емисионни квоти в Евросъюза.

Евродепутатите отново отправят призив за незабавно и пълно ембарго върху руския внос на петрол, въглища, ядрено гориво и газ, както и да се изоставят напълно проектите "Северен поток-1" и "Северен поток-2".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини