Абсурд е главният прокурор да е на протест с искания срещу властта

Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник". Поводът за него е посещението на главния прокурор Иван Гешев в столичния квартал Факултета по покана лидерите на ромската общност.

Хората от квартала блокираха Орлов мост и бул. "Тодор Александров", протестирайки срещу управляващите заради смърт на таксиметров шофьор при сбиване след спор за предимство на пътя. Гешев за трети път през последните 10 дни обвини политиците за инцидентите по пътищата, понеже закрили спецпрокуратурата и спецсъда и така престъпността останала ненаказана. Той, както обикновено, пропусна ролята на прокуратурата, която е изцяло на негово подчинение и е "господарят на досъдебното производство" - от нея зависи престъпниците да бъдат обвинени и дадени на съд навреме.

Цялата организация на срещата буди недоумение - не е ясно по какви канали ромските лидери успяха да поканят главния прокурор на среща в почивния му ден. Речта му обаче беше посрещната с аплодисменти от тях, а протестиращите също подеха ръкоплясканията.

За втори път го пиша днес: главният прокурор се държи като зле подготвен политик - популист.

Конституционният ни модел неслучайно е предвидил прокуратурата да бъде част от съдебната власт и да стои по-далеч от политиката.

Гешев го извращава непрестанно - каква работа може да има той на протест с искания срещу властта, и то от страната на протестиращите, и то да обяснява как нямало държава... Това е връх на абсурда.

Тази сценка прилича по абсурдността си на онази от началото на мандата на Цацаров, при която Бареков беше организирал жива верига около Съдебната палата в подкрепа на Цацаров. С разликата, че онова беше безобидно и Цацаров не отиде "протестиращите в подкрепа" да го носят на ръце, а тук Гешев директно подклажда социално напрежение.

Edit: Отделно от това, по този начин очевидно негативно влияе и на конкретното разследване на конкретното деяние, станало повод за протеста. Може ли потенциалният извършител да разчита на безпристрастно разследване при това поведение на главния прокурор?

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини