Масирана ракетна атака срещу Украйна. Путин заплаши с нови удари

Путин съобщи за масирания удар по украински градове и критична инфраструктура сутринта на 10 октомври в обръщение към руснаците.

Путин каза, че са били ударени енергийни съоръжения и предполагаеми обекти на "военен контрол и комуникации".

"Тази сутрин по предложение на Министерството на отбраната и в съответствие с плана на Генералния щаб на Руската федерация по енергийни, военни командни и комуникационни съоръжения на Украйна беше изстреляно масово високоточно оръжие с голям обхват с въздушно, морско и наземно базиране".

В обръщението Путин заплаши Украйна с нови удари, като индиректно го свърза с взривяването на Кримския мост.

"Ако терористичните атаки на наша територия продължат, отговорите от страна на Русия ще бъдат твърди и ще съответстват по мащаб на нивото на заплахите за Руската федерация. Никой не трябва да се съмнява в това", каза Путин.

В понеделник, 10 октомври, Русия започна масиран обстрел на украински градове. Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза, че са изстреляни 75 ракети, 41 от които са били свалени от силите на ПВО.

Под ударите попадна гражданска и критична инфраструктура. Според министър-председателя Денис Шмигал към 11:00 часа са повредени 11 важни инфраструктурни обекта в 8 области и град Киев.

Заради обстрела училищата в Лвов преминаха на дистанционно обучение.

Министерството на образованието препоръча преминаване на всички учебни заведения към дистанционен формат на обучение до 14 октомври 2022 г. поради масирани руски ракетни удари по територията на Украйна.

В много градове на Украйна има прекъсвания на мобилните комуникации и захранването. Енергетиците бързо прилагат схеми за резервно захранване и работят за отстраняване на щетите.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ее
    ееее
    7 -10
    14:16, 10 окт 2022
    няма ли кой да го гръмни този
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини